Λέκκας για Τουρκία: Τα τρία σενάρια για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ

Λέκκας για Τουρκία: Τα τρία σενάρια για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ Facebook Twitter
Φωτ. από το επίκεντρο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη / Χ
0

Τις εκτιμήσεις του και τα πιθανά σενάρια για τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσίασε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, με τους πολίτες να περνούν τη νύχτα στις πλατείες, στα πάρκα και στα αυτοκίνητα, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Ο γνωστός σεισμολόγος, μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στο MEGA, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ανέφερε πως εκτιμά, ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν τουλάχιστον 130 μετασεισμοί. Παρότι η εκτίμηση πως αυτός ήταν ο προσεισμός φαίνεται να απομακρύνεται, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Λέκκας για Τουρκία: Τα τρία σενάρια για τον σεισμό

Ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ,  επισήμανε πως «αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον Ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος».

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα, τότε υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6.2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», συνέχισε.

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο, κατέληξε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM