Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο Facebook Twitter
0

Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, δείχνει η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2025.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, η Φινλανδία είναι η χώρα όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά. Ο John F. Helliwell, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι «οι άνθρωποι ζουν πολύ πιο ευτυχισμένοι εκεί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον». Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν «παντού πολύ απαισιόδοξοι».

Η 13η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας του ΟΗΕ (Πέμπτη, 20 Μαρτίου), κατατάσσει τις χώρες του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη ζωή τους.

Η Φινλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας 7.736 στα 10, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ υποχώρησαν στη λίστα στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα - τη χαμηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει ποτέ οι ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε κλίμακα 0-10 - το μηδέν είναι η χειρότερη δυνατή ζωή και το 10 η καλύτερη δυνατή ζωή.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών αυτών των βαθμολογιών. Το top 20 είναι:

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ολλανδία

6. Κόστα Ρίκα

7. Νορβηγία

8. Ισραήλ

9. Λουξεμβούργο

10. Μεξικό

11. Αυστραλία

12. Νέα Ζηλανδία

13. Ελβετία

14. Βέλγιο

15. Ιρλανδία

16. Λιθουανία

17. Αυστρία

18. Καναδάς

19. Σλοβενία

20. Τσεχία

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση της λίστας, μεταξύ άλλων κάτω από τη Λιβύη (79), τον Μαυρίκιο (78), τη Τζαμάικα (73), ενώ η Κύπρος κατατάσσεται στη θέση 67.

Το Αφγανιστάν (Νο 147) είναι για άλλη μια φορά τελευταίο στη λίστα. Η Σιέρα Λεόνε (Νο. 146), ο Λίβανος (Νο. 145), το Μαλάουι (Νο. 144) και η Ζιμπάμπουε (Νο. 143) αποτελούν την υπόλοιπη πεντάδα χωρών που οι κάτοικοι αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2025 βρήκε επίσης:

Η φθίνουσα ευτυχία και η κοινωνική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης συνδυάστηκαν για να εξηγήσουν την άνοδο και την κατεύθυνση της πολιτικής πόλωσης. 

Η κοινή χρήση γευμάτων με άλλους συνδέθηκε στενά με την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Το μέγεθος του νοικοκυριού ήταν στενά συνδεδεμένο με την ευτυχία, με τέσσερα έως πέντε άτομα να ζουν μαζί απολαμβάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στο Μεξικό και την Ευρώπη.

Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν εκ νέου «η ευτυχία έχει τις ρίζες της στην εμπιστοσύνη, την καλοσύνη και την κοινωνική σύνδεση».

«Εναπόκειται σε εμάς ως ενάρετα άτομα και πολίτες να μεταφράσουμε αυτή τη ζωτική αλήθεια σε θετική δράση, ενισχύοντας έτσι την ειρήνη, την ευγένεια και την ευημερία στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Σε αυτή την εποχή κοινωνικής απομόνωσης και πολιτικής πόλωσης πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους στο τραπέζι ξανά - κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την ατομική και συλλογική μας ευημερία».

Η ίδια έρευνα υπέδειξε ότι οι ξένοι είναι περίπου δύο φορές πιο ευγενικοί από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας μέτρησε την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, αφήνοντας σκόπιμα σε διάφορα σημεία «χαμένα πορτοφόλια», ώστε να διαπιστωθεί πόσα επιστράφηκαν στους κατόχους τους και συγκρίνοντας τον αριθμό αυτό με το πόσοι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως θα παραδίδονταν τα πορτοφόλια.

Το ποσοστό των πορτοφολιών που επιστράφησαν ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προέβλεπαν οι άνθρωποι και η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η πίστη στην ευγένεια των άλλων συνδέεται στενότερα με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM