Διαδηλωτές κατέλαβαν τον Πύργο Τραμπ στον Μανχάταν μετά τη σύλληψη φοιτητή από το Κολούμπια

Διαδηλωτές κατέλαβαν τον Πύργο Τραμπ στον Μανχάταν μετά τη σύλληψη φοιτητή από το Κολούμπια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χ (Twitter)
0

Δεκάδες άνθρωποι κατέλαβαν το λόμπι του Πύργου Τραμπ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη και κράτηση του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μαχμούντ Χαλίλ, τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να απελάσει για τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό του.

Η σύλληψη του Χαλίλ, ο οποίος βρίσκεται σε κράτηση σε τμήμα μεταναστών στη Λουιζιάνα, μετά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, έχει προκαλέσει κατακραυγή μεταξύ άλλων από τους Δημοκρατικούς νομοθέτες, τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τους υπερασπιστές της πολιτικής ελευθερίας.

Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως μια προοδευτική εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση, πραγματοποίησε τη διαμαρτυρία της Πέμπτης στον Πύργο Τραμπ. Η ομάδα είπε ότι «κατέλαβε τον Πύργο Τραμπ για να καταγράψει τη μαζική άρνηση» στην κυβέρνηση.

«Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι καθώς αυτό το φασιστικό καθεστώς επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους Παλαιστίνιους και όλους εκείνους που ζητούν να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που χρηματοδοτεί η ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο X.

Ο Πύργος Τραμπ, που βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, φιλοξενεί τον Οργανισμό Τραμπ, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ διαθέτουν ένα ρετιρέ διαμέρισμα. Ο γιος τους, Μπάρον, ζει εκεί από τότε που ξεκίνησε το πρώτο του έτος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο.

Τουλάχιστον 150 ήταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λόμπι του Πύργου, όπως, εκτιμά το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές να κρατούν πινακίδες που έγραφαν: «ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΜΑΧΜΟΥΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

Βίντεο δείχνει την αστυνομία να συλλαμβάνει ορισμένους από τους διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 98 συλλήψεις.

Ο Kaz Daughtry, αντιδήμαρχος δημόσιας ασφάλειας, δήλωσε στο Fox News ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ότι όλοι οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το κτίριο.

Με τη σύλληψη του Χαλίλ το Σάββατο, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να εκπληρώνει την προεκλογική της υπόσχεση περί απέλασης ακτιβιστών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και συμμετείχαν στο κύμα διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων των ΗΠΑ πέρυσι, ενάντια του πολέμου στη Γάζα.

Ο Χαλίλ συνελήφθη στις 8 Μαρτίου και αντιμετωπίζει απέλαση για αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ περιγράφει ως «φιλοτρομοκρατική, αντισημιτική, αντιαμερικανική δραστηριότητα».

Ο Χαλίλ, νόμιμος μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος στο Κολούμπια, ίσως το πιο σημαντικό από τα δεκάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου ξέσπασαν διαδηλώσεις πέρυσι. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Χαλίλ «Ριζοσπαστικό Ξένο Φοιτητή υπέρ της Χαμάς» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι η σύλληψή του είναι η πρώτη «από τις πολλές που θα ακολουθήσουν».


Με πληροφορίες από Reuters
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ακυρώθηκε η τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων για τη Γάζα

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ακυρώθηκε η τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων για τη Γάζα

Η απόφαση έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη περισσότερων από 200 διαδηλωτών από την αστυνομία της Νέας Υόρκης στην πανεπιστημιούπολη την περασμένη εβδομάδα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM