«Όσες δεν ξέφυγαν, τις βίασαν»: Θύματα της επίθεσης στην Γκόμα περιγράφουν όσα βίωσαν

«Όσες δεν ξέφυγαν, τις βίασαν»: Θύματα της επίθεσης στην Γκόμα περιγράφουν όσα βίωσαν Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη φυλακή Munzenze στη Γκόμα, λίγο μετά την επίθεση .: X / Freddie Gower
0

Την τραυματική εμπειρία τους από την εισβολή ανταρτών στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μοιράστηκαν επιζήσασες στο BBC.

Στόχος των επιθέσεων του Ιανουαρίου, ήταν γυναίκες κρατούμενες στη φυλακή Munzene της Γκόμα, από την οποία έγινε μαζική απόδραση. Σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ, πάνω από 150 γυναίκες κρατούμενες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές κατά τη διάρκεια του χάους. Το Channel 4 News κατέγραψε τα πλάνα με εργαζόμενους του Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν απανθρακωμένα πτώματα από τη γυναικεία πτέρυγα. 

«Μου είπε ότι αν προσπαθούσα να δραπετεύσω, θα με σκότωνε», θυμάται η 22χρονη Pascaline ανακαλώντας τα λόγια του βιαστή της, για τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου.

«Με ανάγκασαν να το αφήσω να συμβεί αντί να χάσω τη ζωή μου. Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς πηδούσαν στις δεξαμενές νερού. Ήταν τόσοι πολλοί, και ήμασταν τόσο τρομοκρατημένες. Αυτές που δεν είχαν τύχη βιάστηκαν. Αυτές που είχαν τύχη έφυγαν χωρίς να βιαστούν» πρόσθεσε.

«Κάποια στιγμή δεν ήξερα τι συνέβαινε πια. Ήταν μετά την ώρα που είδα τους άλλους να πεθαίνουν που άρχισα να συγκεντρώνομαι, θα έλεγα ότι ήταν ο Θεός που ήθελε να σωθώ» συνέχισε η Pascaline.

Τη δική της τραυματική εμπειρία εξιστορεί και η Nadine, περιγράφοντας: «Όταν κοιμάμαι τη νύχτα, όλα όσα είδα εδώ μου επιστρέφουν. Βλέπω ξανά τους νεκρούς - τόσα πολλά πτώματα όσο είδα εδώ μέχρι να φύγω. Αντί να ανοίξουν την πόρτα, μας άφησαν να πεθάνουμε σαν ζώα εδώ».

«Ήρθαν με αλκοόλ. Ήθελαν να ναρκώσουν τον κόσμο. Με πήραν με τη βία. Πήραν όλες τις γυναίκες εδώ», θυμάται.

Άλλη γυναίκα - θύμα των επιθέσεων στο Κονγκό, η Florence περιγράφει στο BBC: «Η φυλακή ήταν περικυκλωμένη από στρατιώτες και αστυνομικούς που, αντί να έρθουν να σβήσουν τη φωτιά, έριχναν σφαίρες και ρίχνανε δακρυγόνα σε εμάς. Το κράτος έπρεπε να είχε ανοίξει τις πόρτες όταν είδε τη φωτιά ή να είχε έρθει να την σβήσει. Αν κάποια φυλακισμένη έβγαινε, τον πυροβολούσαν. Όταν πετούσαν οι σφαίρες, ήμουν γονατιστή παρακαλώντας τον Θεό να μας σώσει από αυτήν την κακή κατάσταση».

Τελευταία αποτυπώνεται η μαρτυρία της Sifa, η οποία έχασε την κόρη της στη διάρκεια της επίθεσης.

«Είχα την Έστερ στην πλάτη μου. Όταν θέλαμε να δραπετεύσουμε, κάτι έπεσε πάνω της. Μια βόμβα; Δεν ξέρω τι. Πέθανε επί τόπου. Κανείς δεν θα ακολουθήσει [αυτή την υπόθεση]. Κανείς δεν θα διωχθεί. Έχει τελειώσει ήδη».

Με πληροφορίες από BBC

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM