«Η στιγμή που περιμέναμε»: Οι χώρες της Βαλτικής αποσυνδέθηκαν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

«Η στιγμή που περιμέναμε»: Οι χώρες της Βαλτικής αποσυνδέθηκαν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) αποσυνέδεσαν σήμερα τα ηλεκτρικά τους συστήματα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, στο πλαίσιο σχεδίου για την στενότερη ένταξη των χωρών στην ΕΕ και την ενίσχυση της ασφάλειας.

«Πετύχαμε τον στόχο για τον οποίο αγωνιζόμασταν τόσο καιρό. Τώρα εμείς έχουμε τον έλεγχο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Ζιγκιμάντας Βαϊτσιούνας.«Εξαλείψαμε κάθε θεωρητική πιθανότητα η Ρωσία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο του ενεργειακού δικτύου ως όπλο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας.

Η διαδικασία αποσύνδεσης άρχισε στις 06:00 και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 09:09 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), διευκρινίζεται. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποσυνδέθηκαν από το κοινό δίκτυο IPS/UPS και, έπειτα από δοκιμές της τελευταίας στιγμής, οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα συγχρονιστούν με το δίκτυο της ΕΕ στις 14:00 ώρα Ελλάδος αύριο, Κυριακή, αφού στο μεταξύ εξασφαλίσουν μόνες τους τη λειτουργία του δικτύου τους.

Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Τζιντότας Παλούτσκας έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο X για την «αρχή μιας νέας εποχής ενεργειακής ανεξαρτησίας» των τριών χωρών. Επίσημοι εορτασμοί προβλέπεται να γίνουν και στις τρεις χώρες. Η Λετονία προγραμματίζει σήμερα εκδήλωση κατά την οποία θα κοπεί ένα ηλεκτρικό καλώδιο που την συνδέει με τη Ρωσία, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να μετάσχει αύριο στο Βίλνιους, στη Λιθουανία, σε τελετή με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής προχώρησαν σήμερα στην αποσύνδεσή τους από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα, ύστερα από μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και κατέστη επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που είναι μέλη της ΕΕ και του NATO από το 2004, αποκόπηκαν από το ρωσικό δίκτυο, στο οποίο ήταν συνδεδεμένες από την εποχή της σοβιετικής ένωσης, για να εμποδίσουν τη Μόσχα να το χρησιμοποιήσει ως όπλο εναντίον τους.

«Αυτήν τη στιγμή την περιμέναμε καιρό. Το ενεργειακό σύστημα των κρατών της Βαλτικής βρίσκεται επιτέλους στα χέρια μας. Εμείς ελέγχουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Λιθουανός υπουργός αφού επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Λετονίας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαιρετίζοντας "μια νίκη για τη δημοκρατία" σε ανάρτησή της στο X.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM