Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει να προκαλεί διεθνή αναστάτωση με δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εδαφικής επέκτασης των ΗΠΑ. 

Με στόχους τη Γροιλανδία, τη Διώρυγα του Παναμά και ακόμα και τον Καναδά, οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ συνδυάζουν οικονομικές απειλές και στρατηγικές αναφορές, χωρίς να καθίσταται σαφές αν πρόκειται για σοβαρά σχέδια ή για προκλήσεις που αποσκοπούν σε αποκόμιση διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων. Χτες, δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εκτόξευση απειλών του επερχόμενου Αμερικανού προέδρου σε γειτονικά κράτη των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει η ημέρα ορκωμοσίας του.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Γροιλανδία ως ζήτημα «εθνικής ασφάλειας», επικαλούμενος ρωσικές και κινεζικές κινήσεις στην περιοχή. Απείλησε τη Δανία, που ελέγχει το αυτόνομο έδαφος, με «υψηλούς τελωνειακούς δασμούς» αν δεν παραδώσει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν είναι καινούργιο. Κατά την πρώτη του θητεία είχε προκαλέσει αντιδράσεις προτείνοντας την αγορά του νησιού, ενώ σήμερα ο γιος του, Ντόναλντ Τζούνιορ, βρίσκεται στη Γροιλανδία σε ιδιωτική επίσκεψη.

Η Διώρυγα του Παναμά στο στόχαστρο

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για τη Διώρυγα του Παναμά, περιγράφοντας την ως «στρατηγικό θαλάσσιο άξονα». Υποστήριξε ότι η διαχείρισή της από την Κίνα συνιστά απειλή για την «οικονομική ασφάλεια» των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.

Ο Τραμπ προχώρησε σε μια ακόμα πιο ριζοσπαστική δήλωση, προτείνοντας την ενσωμάτωση του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντάς τον ως «51η Πολιτεία». Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο Τραμπ απείλησε με τη χρήση της «οικονομικής ισχύος» για να επιτύχει την προσάρτηση του βόρειου γείτονα.

Σε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ανέφερε ότι «θα ήταν πραγματικά κάτι να ξεφορτωθούμε αυτήν την τεχνητή γραμμή στα σύνορα». Ο Τριντό απάντησε κατηγορηματικά, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Τραμπ προκαλούν σύγχυση για το αν πρόκειται για πραγματικές προθέσεις εδαφικής επέκτασης ή για διαπραγματευτική τακτική. Η επιμονή του να περιγράφει συμμάχους όπως ο Καναδάς ως εκμεταλλευτές της στρατιωτικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αναδεικνύει μια ευρύτερη στρατηγική που ενισχύει την εθνικιστική του ρητορική.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι «ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών». Παράλληλα, η Δανία και ο Καναδάς καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι προκλήσεις αυτές ενδέχεται να αποσκοπούν στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών δυνάμεων.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, θα δείξει αν οι εξαγγελίες του αποτελούν απλή ρητορική ή προάγγελο γεωπολιτικών αλλαγών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM
«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM
«Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ισραηλινά πυρά χτύπησαν πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή / «Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες για την ισραηλινή επίθεση κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Το αιματοκύλισμα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίμεναν να ξεφορτωθούν σακιά με αλεύρι - Ακόμη 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Γάζας μόνο την Τρίτη, 17 Ιουνίου
LIFO NEWSROOM