ΤΗΕ LIFO TALKS

Οι ΗΠΑ απέφυγαν την τελευταία στιγμή το shutdown

Οι ΗΠΑ απέφυγαν την τελευταία στιγμή το shutdown Facebook Twitter
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ σηκώνει τον αντίχειρα βγαίνοντας από την αίθουσα της Γερουσίας μετά την ομιλία του / Φωτ: Getty
0

Το shutdown των Χριστουγέννων δεν θα συμβεί, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε λίγο νωρίτερα νομοσχέδιο που έχει στόχο να αποτρέψει την οικονομική παράλυση της χώρας λίγο πριν τις γιορτές.

Σε περίπτωση που συνέβαινε οικονομική παράλυση θα ωθούσε σε τεχνική ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και θα προκαλούσε την αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), όταν εξέπνεε η προθεσμία για να υπάρξει συμφωνία για την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους. Ωστόσο η υπηρεσία του Λευκού Οίκου αρμόδια για να κηρύξει κατάσταση δημοσιονομικής παράλυσης, "shutdown", δεν το έπραξε καθώς επέκειτο η ψηφοφορία στη Γερουσία. "Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την Αμερική και τους Αμερικανούς", δήλωσε ικανοποιημένος ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής των Δημοκρατικών, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η παράλυση διάφορων ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών θα έθετε σε τεχνική ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, θα οδηγούσε σε πάγωμα της καταβολής επιδομάτων και στο κλείσιμο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των αερομεταφορών. Κατάσταση που θα προκαλούσε ευρεία δυσαρέσκεια στους Αμερικανούς παραμονές Χριστουγέννων.

Πώς έφθασαν οι ΗΠΑ ένα βήμα πριν από το shutdown 

Η πιθανότητα να ενσκήψει δημοσιονομική παράλυση μεγάλωσε απότομα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αποδοκιμασία του προχθές Τετάρτη για το νομοσχέδιο που διαπραγματεύτηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, κρίνοντας πως είναι «γελοίο και εξαιρετικά δαπανηρό». 

Η ανατροπή κατέλαβε εξαπίνης πολλούς κοινοβουλευτικούς κι έδωσε μια πρόγευση της δεύτερης προεδρίας Τραμπ ήδη προτού αναλάβει ο Ρεπουμπλικάνος την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου. Με στιλ παρόμοιο με αυτό της πρώτης θητείας του, ο μεγιστάνας δεν σκοτίζεται για τις συμβάσεις και προκαλεί ενίοτε χάος. Αλλά ο μελλοντικός πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που δυναμίτισε τη συμφωνία.

«Σκοτώστε το νομοσχέδιο!», επαναλάμβανε ασταμάτητα ο Ίλον Μασκ μέσω X, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, σε μακρά σειρά αναρτήσεων με τις οποίες στηλίτευε τις αλόγιστες δαπάνες, κατ’ αυτόν.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επικεφαλής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, υποστήριξε αντιθέτως τη νέα πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, που συμπεριλάμβανε διάταξη που ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ: την αναβολή της προθεσμίας για το όριο του χρέους ως τον Ιανουάριο του 2027. Ο μελλοντικός πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στην αρχική συμφωνία διότι δεν συμπεριλάμβανε αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου που προσκρούει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε νομικό πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει πιστώσεις - το όριο του χρέους, ακριβώς, που πρέπει να αυξάνεται ή να αναστέλλεται με απόφαση του Κογκρέσου. Η αναστολή, που αποφασίστηκε το 2023, εκπνέει στις αρχές Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αναμένεται να το φθάσουν τον Ιούλιο. Ο κ. Τραμπ τόνισε την Τετάρτη πως σκοπός του είναι να αποφύγει με την επιστροφή του στην εξουσία αυτή την «ύπουλη παγίδα» που έστησαν, κατ’ αυτόν, οι «ριζοσπαστικοί αριστεροί» Δημοκρατικοί. Ο Λευκός Οίκος τάχθηκε κατά του νέου κειμένου πριν από την ψηφοφορία.

Διεθνή
0

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Διεθνή / Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Πώς οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κρατούσαν τις συναντήσεις σύντομες και ήλεγχαν την πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν - Η απομόνωση του προέδρου ακόμα και από κορυφαίους υπουργούς και η «παραπλάνηση» για τις δημοσκοπήσεις μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από νέα ρωσικά πλήγματα

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.600 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, 48 πυραύλους και σχεδόν 2.300 επιθετικά drones κατά της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΟΝΤΟ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Βουλγαρία: Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές με φόντο τις ανησυχίες για επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Μόσχα και αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προηγείται στην κούρσα για μία νέα θητεία στο αξίωμα
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Νετανιάχου: Εάν το Ιράν διαταράξει τις εκλογές «θα υποστεί αντίποινα»

Εντείνεται η ανησυχία του για τις εκλογές στο Ισραήλ - Νωρίτερα το Axios μετέδωσε ότι «έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες από τον Τραμπ να εκφράσει πιο ανοικτά τη στήριξή του στην προεκλογική του εκστρατεία»
THE LIFO TEAM