«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - Snooze (2023)
0

Δύο νέα έργα σύγχρονης τέχνης που με τον τρόπο τους αναδίδουν ζεστασιά και ελπίδα σε ένα μεγάλο αίθριο λουσμένο με θερμό φυσικό φως: η αίθουσα αναμονής στο ισόγειο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου φιλοξενεί πλέον έργα του Γιάννη Βαρελά που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά γι’ αυτό τον χώρο και τις ιδιαιτερότητές του, ενώ διάσπαρτα σε άλλα σημεία του νοσοκομείου της Συγγρού βρίσκονται τοποθετημένα και άλλα έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση.

Με ένα press tour παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας οι νέες δημιουργίες του Γιάννη Βαρελά, με την ξενάγηση να ξεκινά από τον προθάλαμο της εισόδου, όπου η Onassis Collection coordinator Άρτεμις Παλάσκα υπενθύμισε πως οι τρεις πυλώνες του έργου του Ιδρύματος Ωνάση είναι η υγεία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, συνεπώς με την τοποθέτηση έργων τέχνης στους χώρους του νοσοκομείου επιτυγχάνεται η σύνδεση της υγείας και της τέχνης.

Στο συγκεκριμένο σημείο δεσπόζουν το έργο του Γεώργιου Μπονάνου με την προτομή και τον όρκο του Ιπποκράτη και τέσσερα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, δύο «Θώρακες», μία «Πανοπλία» και ένα «Άλογο». 

Ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου τόνισε πως κάθε χρόνο το Ωνάσειο φροντίζει πάνω από 70.000 ασθενείς και ότι πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά και έναν δημόσιο χώρο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη. Με την ίδια λογική, τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους είναι προσβάσιμα σε όλους.

Με το που εισέρχεται κάποιος πλέον στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, που περιλαμβάνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, τη νέα πτέρυγα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου και το Ωνάσειο Παίδων, το βλέμμα του τραβά το μεγάλης κλίμακας έργο ζωγραφικής «Snooze» και το γλυπτό «Face».

Διαπιστώνοντας ότι σε αυτούς τους χώρους αναμονής ο χρόνος διαστέλλεται, ο Γιάννης Βαρελάς φιλοτέχνησε έναν πίνακα γεμάτο με ανθρώπινες φιγούρες χωρίς πρόσωπα που κάτι παρατηρούν, όπως και οι άνθρωποι που περιμένουν στον χώρο αναμονής – το βλέμμα τους φεύγει, εστιάζει σε λεπτομέρειες που μεγεθύνονται και αποκτούν νέα διάσταση, μορφή και σημασία. Το εξάμετρο γλυπτό είναι επίσης μια ανθρώπινη φιγούρα σε αναμονή, μια μονοκοντυλιά σαν αυτές που σκαρώνουμε συχνά όταν αναμένουμε να ακούσουμε κάτι –ένα νέο, ένα μαντάτο, ευχάριστο ή δυσάρεστο– ή όταν η σκέψη μας ταξιδεύει.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη - Πανοπλία VII B. (2005), Θώρακας XXIII (2009), Θώρακας XVΙ no.2.(2007), Άλογο LXXV (2009)

Η ξενάγηση συνεχίστηκε σε έργα που βρίσκονται διάσπαρτα σε άλλους χώρους του Ωνασείου, τη «Σύνθεση» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τους «Κύβους» της Χριστίνας Μόραλη, την «Ανθρώπινη φιγούρα» του Παύλου Διονυσόπουλου, ενώ αποκαλύφθηκε και το «Path», το τρίτο νέο έργο της ανάθεσης στον Γιάννη Βαρελά, μια χρωματιστή διαδρομή με σχήματα που οδηγεί από γραφείο σε γραφείο, ενσωματωμένη στο τσιμέντο του δαπέδου του έβδομου ορόφου, η οποία αποκαλύπτει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με το σημείο από όπου την κοιτάζεις. Στα γραφεία της διοίκησης, δε, έχουν τοποθετηθεί και άλλα έργα της συλλογής του Ιδρύματος από τα 26 συνολικά σύγχρονα, ανθρωποκεντρικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές που εκτίθενται πλέον στο νοσοκομείο, προσφέροντας γαλήνη, ελπίδα, αισιοδοξία και ενδυνάμωση. 

Για ένα νοσοκομείο που αρχιτεκτονικά δεν έχει όμοιό του στην Ελλάδα, ούτε ανάμεσα στα δημόσια αλλά ούτε και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ωνασείου Ιωάννης Μπολέτης, παρομοιάζοντας το Ωνάσειο με ένα σύγχρονο Ασκληπιείο. 

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γεώργιος Μπονάνος (1863-1940) - Προτομή του Ιπποκράτη

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, σημείωσε πως το 2025 αποτελεί επετειακή χρονιά για το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση και την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, αλλά και τα 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ωνάσειου Νοσοκομείου. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως κάθε χρόνο το Ωνάσειο φροντίζει πάνω από 70.000 ασθενείς και ότι πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά και έναν δημόσιο χώρο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη. Με την ίδια λογική, τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους είναι προσβάσιμα σε όλους.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - Face (2023)

Για ένα «φαινομενικά παράδοξο πάντρεμα επιστήμης και τέχνης» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Νοσοκομείου Παναγιώτης Μινογιάννης, αναφέροντας πως η ιατρική, εκτός από επιστήμη, είναι υπό μία έννοια και τέχνη, άρα και πολιτισμός, καθώς η φροντίδα του ασθενούς δεν εξαντλείται στη διόρθωση των προβλημάτων της υγείας του αλλά εστιάζει και στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ επαγγελματία υγείας και ασθενούς, στην ψυχική στήριξη του ίδιου αλλά και των οικείων του.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) - Σύνθεση (1968)

Έπειτα πήραν τον λόγο ο Γιάννης Βαρελάς και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε αυτή την ιδιάζουσας δυσκολίας ανάθεση, ο εικαστικός ανέφερε ότι ήταν κύριο μέλημά του τα έργα να μην είναι «επιθετικά» και να γίνουν αποδεκτά ακόμα και από εκείνους που πιθανότατα δεν θα τους αρέσουν. «Όλα θα πάνε καλά», αυτή είναι η ευχή που θέλει ο καλλιτέχνης να νιώσει ο επισκέπτης.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Γιάννης Βαρελάς - The Path (2023)

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου με τη σειρά της εξήγησε ότι τα έργα αυτά δεν απευθύνονται μόνο στους ασθενείς και στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και στους εργαζόμενους και στο προσωπικό του νοσοκομείου, που βρίσκονται εκεί κάθε μέρα και θα τα βλέπουν ακόμα και σε συνθήκες απόλυτης κούρασης, όπως σε μία εφημερία στις 4 το πρωί. «Εδώ δεν είναι Στέγη» ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά η κ. Παναγιωτάκου, τονίζοντας πως η παρουσία του Ιδρύματος στον χώρο του νοσοκομείου –αλλά και η κάθε παρέμβαση σε κάθε δημόσιο χώρο, όπως τα επικείμενα «Πλάσματα», η έκθεση ψηφιακής τέχνης που επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως από τέλη Μαΐου– πρέπει να έρχεται φυσικά. «Δεν ξέρω αν η τέχνη θεραπεύει, αλλά παρηγορεί» είπε καταλήγοντας η κ. Παναγιωτάκου.

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Χριστίνα Μόραλη - Κύβος μπλε (2011-2012)
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο Facebook Twitter
Παύλος Διονυσόπουλος - Ανδρική φιγούρα (1970)
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νέος φωτισμός στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δια χειρός Ελευθερίας Ντεκώ

Πολιτισμός / Νέος φωτισμός στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ελευθερία Ντεκώ

Στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση μιας από τις ωραιότερες διαδρομές της Αθήνας Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση προχωρούν σε παρεμβάσεις με σκοπό την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ