Η Βόρεια Κορέα αποκόπτει όλους τους δρόμους προς τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως αποκόβει σήμερα όλους τους δρόμους προς τη Νότια Κορέα Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η Βόρεια Κορέα αποκόπτει από σήμερα τόσο την οδική όσο και τη σιδηροδρομική πρόσβαση στη Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να «διαχωρίσει εντελώς» τις δύο χώρες.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποκλείσει μόνιμα τα νότια σύνορα της χώρας αλλά και να οχυρώσει περιοχές στην βόρεια πλευρά της κορεατικής χερσονήσου.
Περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «μέτρο αυτοάμυνας για την παρεμπόδιση του πολέμου», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απάντηση στις πολεμικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και στη συχνή παρουσία αμερικανικών πυρηνικών μέσων στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση της εχθρότητας, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και χρόνια. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Νότια Κορέα απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) να λάβουν πιο αποφασιστικά και ισχυρότερα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστούν πιο αξιόπιστα την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA.

Σημειώνεται πως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι που οδηγούν από τη Βόρεια Κορέα στη Νότια, χρησιμοποιούνται σπάνια και έχουν διαλυθεί σταδιακά από τις βορειοκορεατικές αρχές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια σειρά από περιστατικά που έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τα περιστατικά αυτά κυμαίνονταν από πυραυλικές δοκιμές έως εκατοντάδες μπαλόνια σκουπιδιών που στάλθηκαν στην Νότια από τη Βόρεια Κορέα. Στις αρχές του 2023, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ξεκάθαρο πως δεν επιδιώκει πλέον την επανένωση των δύο χωρών, εγείροντας ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επαναληφθεί στην κορεατική χερσόνησο.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε ορισμένα περιεχόμενα του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να διαγραφούν από το σύνταγμα εκφράσεις όπως «βόρειο μισό» και «ανεξαρτησία, ειρηνική επανένωση και μεγάλη εθνική ενότητα» δήλωσε σε συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (SPA) της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο.

Ωστόσο ενώ αρκετοί θεώρησαν πως η Πιονγκγιάνγκ θα έκανε συνταγματικές τροποποιήσεις στην πολιτική ενοποίησης και στα σύνορα, δεν δημοσιοποιήθηκαν τέτοιες αλλαγές. Τέλος, δεν είναι σαφές αν η απόφαση της Βόρειας Κορέας να διακόψει όλους τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους, ήταν αποτέλεσμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου της SPA.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM