Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μπέικον στο Λονδίνο αυτό το φθινόπωρο

Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μπέικον στο Λονδίνο αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter
Van Gogh, «Weeping Tree» (1889). Φωτ.: Art Institute Chicago
0

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να υποδεχθεί μεγάλες εκθέσεις με πρωταγωνιστές πάντα τα μεγάλα ονόματα της τέχνης, παλιότερα και σύγχρονα.

Η National Gallery, από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου 2025, θα παρουσιάσει την έκθεση «Βαν Γκογκ: Ποιητές και εραστές» και υπόσχεται μια θεαματική έκθεση με έργα που σπάνια εκτίθενται στο κοινό, εστιάζοντας στα ταραχώδη δύο χρόνια που πέρασε ο καλλιτέχνης στην Αρλ και στο άσυλο Saint-Paul στο Saint-Rémy, με περισσότερα από 50 σπουδαία έργα.

Μετά την αναδρομική της έκθεση στην Tate το 2015, η πρώτη έκθεση της Marlene Dumas στη Frith Street Gallery, από 20 Σεπτεμβρίου έως 16 Νοεμβρίου, φέρνει στο προσκήνιο τον μίτο του πένθους, της απώλειας, της ζωής και των αρχαίων μύθων μέσα από την έκθεση «Mourning Marsyas». Θεοί, άνθρωποι και φαντάσματα αναδύονται μέσα από μια γενναία, συναρπαστική τέχνη που είναι πάντα τόσο ακατέργαστη και ειλικρινής όσο και εκλεπτυσμένη.

Οι «Δρόμοι του Μεταξιού» είναι η έκθεση που μπορεί να δει το κοινό στο Βρετανικό Μουσείο, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως 23 Φεβρουαρίου 2025. Πρόκειται για μια έκθεση που υμνεί τις θαυμάσιες πολιτιστικές ανταλλαγές που δημιούργησε το πολυτελές νήμα, συνδέοντας εντελώς ξεχωριστούς και διαφορετικούς κόσμους.

Στην γκαλερί Courtauld, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως 19 Ιανουαρίου 2025, η έκθεση για τον Μονέ με τίτλο «Μονέ και Λονδίνο: Θέα στον Τάμεση» δείχνει για άλλη μια φορά τα κοσμικά οράματα ενός ομιχλώδους ποταμού που ούτε ο Τέρνερ δεν ζωγράφισε τόσο μαγευτικά όσο αυτός ο Γάλλος τουρίστας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Savoy. Tα αριστουργήματα του Μονέ στο Λονδίνο είναι συγκεντρωμένα κοντά στο σημείο όπου τα δημιούργησε, για να θαμπώσουν για άλλη μια φορά το κοινό.

«Φράνσις Μπέικον: Ανθρώπινη Παρουσία» είναι ο τίτλος της έκθεσης στη National Portrait Gallery, από 10 Οκτωβρίου έως 19 Ιανουαρίου 2025, με πορτρέτα φίλων και εραστών του ιδιοφυούς ζωγράφου, του άθεου θεού της σύγχρονης βρετανικής τέχνης που έδειξε τα πρόσωπά τους και την ακατέργαστη σάρκα τους σαν ανοιχτή πληγή.

Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μπέικον στο Λονδίνο αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter
Francis Bacon, «Study for a Self-Portrait» (1979). Φωτ.: The Estate of Francis Bacon

Με τη χρήση κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε επίπεδα ρεκόρ, η έκθεση «Γιατί Παίρνουμε Ναρκωτικά;», ένα ταξίδι στον κόσμο των ναρκωτικών, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Στο ΕΝΑ Sainsbury Centre, University of East Anglia, από τις 14 Σεπτεμβρίου έως 27 Απριλίου 2025, το εξάμηνο αυτό ταξίδι εξερευνά τους πολιτισμούς των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, από μια ιαπωνική τελετή τσαγιού μέχρι το «Heroin Falls», τη σειρά φωτογραφιών του Graham MacIndoe που απεικονίζουν τα χρόνια του εθισμού του.

Ο ξαφνικός, σοκαριστικός θάνατος του Mike Kelley το 2012 τερμάτισε μια καριέρα τόσο προβληματική όσο και εφευρετική. Η αναδημιουργία του κόσμου της πατρίδας του Σούπερμαν, βίντεο και γλυπτική, μαλακά παιχνίδια και πανό, παιδικά τραύματα και παράξενες σκηνές ενηλίκων επαναλαμβάνονται στην παράξενα υπέροχη, μερικές φορές τρομακτική τέχνη του. Η έκθεση «Mike Kelley: Ghost and Spirit» παρουσιάζεται στην Tate Modern, από 2 Οκτωβρίου έως 9 Μαρτίου 2025.

«Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο, Ραφαέλ» στη Royal Academy, από 9 Νοεμβρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2025: η συνάντηση τριών μεγάλων της Ιταλικής Αναγέννησης. Φλωρεντία, 1504. Ο Λεονάρντο εργάζεται πάνω στη «Μόνα Λίζα» και ο Μιχαήλ Άγγελος μόλις τελείωσε τον «Δαβίδ». Τα δυο έργα που παραγγέλθηκαν από την κυβέρνηση οδηγούν σε έναν πόλεμο σχεδίων, ενώ ο νεαρός Ραφαέλ παρακολουθεί και μαθαίνει. Μια εκπληκτική σύγκρουση ιδιοφυϊών σε μια απίθανη έκθεση.

Η έκθεση «Glenn Ligon: Παντού» στο Μουσείο Fitzwilliam, στο Cambridge, από 20 Σεπτεμβρίου έως 2 Μαρτίου 2025, φέρνει στο προσκήνιο τη δουλειά ενός καλλιτέχνη που, χρησιμοποιώντας τόσο διαφορετικές αναφορές όπως ο James Baldwin, ο Jean Genet και ο Richard Pryor για να αναλογιστεί την ταυτότητά του ως ομοφυλόφιλου Αφροαμερικανού, αντιπαραθέτει τα δικά του έργα με τον Degas, τα drypoints του Frank Auerbach, σχολιασμένα μεσαιωνικά χειρόγραφα και κινεζικά αντίγραφα κεραμικών Wedgwood.

Η Μαύρη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Sonia Boyce συναντά τη μεγάλης επιρροής Βραζιλιάνα ζωγράφο Lygia Clark (1920-88), της οποίας οι πρώιμες γεωμετρικές αφαιρέσεις έδωσαν τη θέση τους σε έργα που μπορούσε να κρατήσει και να χειριστεί ο θεατής, και των οποίων η εστίαση ήταν στην επίγνωση του σώματος και της ψυχής.

Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μπέικον στο Λονδίνο αυτό το φθινόπωρο Facebook Twitter
Sonia Boyce, «Exquisite Tension» (2005). Φωτ.: Courtesy of the artist, APALAZZO GALLERY and Hauser & Wirth Gallery

«Sonia Boyce: An Awkward Relation/ Lygia Clark: The I and the You» τιτλοφορείται αυτή η διπλή έκθεση στη Whitechapel Gallery, από 2 Οκτωβρίου έως 12 Ιανουαρίου 2025. Ενώ η έκθεση της Clark εξετάζει ολόκληρη την καριέρα της, το «An Awkward Relation» της Boyce εστιάζει σε σπάνια έργα της δεκαετίας του 1990 που αφορούν τη χρήση ανθρώπινων και συνθετικών μαλλιών, την αφή και τη χειραγώγηση, καθώς και σε ένα επτακάναλο οπτικοακουστικό έργο του 2017 που περιλαμβάνει ερμηνεία και αλληλεπίδραση με το κοινό.

«Vanessa Bell: Ένας κόσμος φόρμας και χρώματος» είναι ο τίτλος της έκθεσης στη MK Gallery, στο Milton Keynes, από τις 19 Οκτωβρίου έως 23 Φεβρουαρίου, η οποία παρουσιάζει την πρωτοποριακή μοντέρνα τέχνη της Bell όπου ο φυσικός κόσμος είναι ένα μυστήριο. Η ομάδα Bloomsbury, στην οποία ανήκε, είδε και εκτίμησε τους Γάλλους μοντερνιστές όπως ο Σεζάν και ο Πικάσο. Η Bell εμπνέεται από αυτούς για να δει το μεγαλείο των μικρών πραγμάτων. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM