Τουρκικά ΜΜΕ: Ο εκσυγχρονισμός λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει τη Συνθήκη τη Λωζάνης

Hürriyet: Ο εκσυγχρονισμός λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει τη Συνθήκη τη Λωζάνης Facebook Twitter
0

«Tο ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 110 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής σε 17 λιμάνια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου που εδώ και καιρό βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφορών με τη γειτονική Τουρκία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα  Hürriyet.

«Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το έργο έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο πριν από 101 χρόνια τον Αύγουστο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Νωρίτερα τον Ιανουάριο, τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα κατέληξαν σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για μαχητικά αεροσκάφη, εγείροντας ανησυχίες για νέες αψιμαχίες στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών. Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας της Άγκυρας», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Ο Μερτς ορκίστηκε καγκελάριος - Αναδείχθηκε πρώτος στις γερμανικές εκλογές και αναμενόταν να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, όμως στην πρώτη ψηφοφορία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του;

Διεθνή / Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του

Πρώτα η ταινία προβλήθηκε σε τοπικό δίκτυο της Φλόριντα, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ - Την επόμενη ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε να ανοίξει και πάλι το Αλκατράζ
LIFO NEWSROOM