Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Facebook Twitter
0

Οι γαλλικές μετοχές σημείωσαν πτώση σήμερα, καθώς η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης ταρακούνησε τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνοντας ένα ξεπούλημα που έχει εξανεμίσει σχεδόν 186 δισ. ευρώ από την αξία του κύριου δείκτη του Παρισιού, βάζοντάς τον παράλληλα σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση αυτή θέτει τη Γαλλία σε κίνδυνο να χάσει το «στέμμα» της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.Το ευρώ είναι το κύριο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν περαιτέρω πτώση σήμερα, αφού τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Υποσχέθηκαν να αναιρέσουν τα περισσότερα από τα επτά χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Macron και θα αρνηθούν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει το χρέος και τα ελλείμματα.

Μια άνοδος της ακροδεξιάς ή της αριστεράς θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, ενώ παράλληλα θα έθετε υπό αμφισβήτηση το πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα σε στενότερους δεσμούς με την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και Bloomberg. 

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν επίσης πληγεί. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων αναφοράς της Γαλλίας και της Γερμανίας - ένα βαρόμετρο της αγοράς για τον κίνδυνο που ενέχει η κατοχή του γαλλικού χρέους - αυξήθηκε σε 0,77 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM