Τουρκία: Σεισμολόγος φοβάται ότι μπορεί να «ήρθε η ώρα της Σμύρνης»

Τουρκία: Σεισμολόγος φοβάται ότι μπορεί να «ήρθε η ώρα της Σμύρνης» Facebook Twitter
Κατεδαφισμένο κτήριο στο Μπαϊρακλί της Σμύρνης, μετά από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ στις 31 Οκτωβρίου 2020 (φωτ.: ΕΡΑ)
0

Φόβος ότι ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να επίκειται για την περιοχή της Σμύρνης, δημιουργείται από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι σεισμολόγοι της περιοχής, αλλά και από το γεγονός της έλλειψης πηγών για το τελευταίο καταγεγραμμένο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Σμύρνη.

Πριν από μερικούς μήνες, ένας από τους μεγαλύτερους γεωλόγους της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει ότι τα ρήγματα της Σμύρνης μπορούν να δώσουν σεισμό που θα μπορούσε να φτάσει τα 7 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής δρ. Οκμέν Σουμέρ, Διευθυντής Κέντρου Σεισμικής Έρευνας και Εφαρμογών (DAUM) στο Τμήμα Γεωλογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης δήλωσε ότι η Σμύρνη γνώρισε τον τελευταίο μεγάλο σεισμό το 1688. «Δεν γνωρίζουμε ποιο ρήγμα έδωσε τον σεισμό. Εάν συνέβη στο τμήμα Μπαλτσόβα του ρήγματος της Σμύρνης ή μαζί με το τμήμα Πινάρμπασι, τότε είμαστε καλά με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικότερα. Εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Ουζούναντα, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος σεισμός, έγινε πριν από 1510 χρόνια, το 178. Επομένως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».

Μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, έδωσε στους επιστήμονες στοιχεία για μια ακολουθία σεισμών που κινείται προς τον Βορρά, δημιουργώντας την αναμενόμενη πίεση προς τα εκεί.

Αναφερόμενος στα ρήγματα γύρω από τη Σμύρνη είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα που μπορεί να προκαλέσουν σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτά τα ρήγματα παράγουν έναν μεγάλο σεισμό κάθε 1.500 - 2.000 χρόνια. «Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο από εκεί», λέει Σουμέρ.

Αλλά για το ρήγμα της Σμύρνης είπε ότι αν ο σεισμός του 1688 δεν προήλθε από αυτό το ρήγμα, τότε «ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΡΑΠ

Διεθνή / Μακρόν για πυροβολισμούς στην Τραπ: «Σημείο καμπής» για τη Δημοκρατία η τρομοκρατική και ρατσιστική επίθεση

«Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να σκοτώσει τους συμπατριώτες μας, τα παιδιά μας, λόγω της θρησκείας τους ή του χρώματος του δέρματός τους», είπε
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΚΟ ΝΤΙΖΕΛ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ρωσικό ντίζελ: Στον δρόμο για τις ΗΠΑ το πρώτο δεξαμενόπλοιο μετά τη συμφωνία Πούτιν - Τραμπ

Το μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο «Agioi Fanendes», με σημαία Μάλτας, φέρεται να ξεκίνησε το ταξίδι του - Θα είναι το πρώτο που θα εισαχθεί στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση που είχε ανακοινώσει το 2022 ο Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ STARLINK

Διεθνή / Ουκρανία: Παραμένουν τα όρια ταχύτητας στο Starlink, παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ περί αποκατάστασης

Τα τεχνικά προβλήματα του Κιέβου με τα δορυφορικά συστήματα του Έλον Μασκ εκδηλώνονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΝΥΑ ΝΑΙΡΟΜΠΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Διεθνή / Κένυα: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Ναϊρόμπι – Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους

Μια γυναίκα ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια, ενώ συγγενείς αγνοουμένων αναφέρουν ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα για βοήθεια – Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο
THE LIFO TEAM