LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Η Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια σε απoζημιώσεις για το καρκινογόνο ταλκ της

Η Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια σε απoζημιώσεις για το καρκινογόνο ταλκ της Facebook Twitter
Ανησυχίες για τη μόλυνση του ταλκ από αμίαντο είχαν αρχίσει να εκφράζονται από τα χρόνια του 1970.
0

Διατεθειμένη να πληρώσει 6,5 δισ είναι η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αγωγές που  ασκούνται εναντίον της λόγω του ταλκ που φέρεται ότι συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου. 

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson παρουσίασε την Τετάρτη σχέδιο για να βάλει τέλος στις αστικές αγωγές που αφορούν το ταλκ το οποίο παράγει - και φέρεται να προκάλεσε καρκίνους - βάσει του οποίου θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων. 

«Αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο», εξήγησε ο Έρικ Χάας, αντιπρόεδρος της J&J αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ομίλου. «Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν τη διαφορά, την οποία αναμένουμε με αυτό το σχέδιο», διευκρίνισε. 

Βάσει του σχεδίου της, η J&J αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να μπουν στο αρχείο καταγγελίες που αφορούν προβλήματα ωοθηκών ποσοστό που αντιστοιχεί στο 99,75% των καταγγελιών. 

Οι άλλες καταγγελίες έχουν σχέση με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως «καρκίνος του αμιάντου», και εξετάζονται χωριστά. Ο όμιλος διευκρινίζει ότι στο 95% εξ αυτών έχει ήδη βρεθεί λύση. 

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τρίμηνη περίοδο κατά την οποία οι ενάγοντες θα ενημερωθούν για αυτό. Θα επικυρωθεί εάν το αποδεχθεί το 75%. 

Ο όμιλος διευκρινίζει ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία του το «υποστηρίζουν». 

Το ιστορικό των καταγγελιών και του ταλκ που θεωρείται ότι προκάλεσε τους καρκίνους

Το ταλκ της J&J φέρεται να περιέχει αμίαντο και να προκαλεί καρκίνο, ιδίως των ωοθηκών. Ο όμιλος συνεχίζει να το διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποσύρει το ταλκ από την αγορά της βόρειας Αμερικής. 

«Οι καταγγελίες σε βάρος του ομίλου οι οποίες αφορούν το ταλκ δείχνουν τον απίστευτο αντίκτυπο των αβάσιμων μηνύσεων που ξεκίνησαν κατά αμερικανικών εταιριών και των ακραίων αποφάσεων που έλαβαν οι ενάγοντες», δήλωσε ο Χάας, καταγγέλλοντας τη «στρέβλωση επιστημονικών μελετών» και για «ψευδοεπιστήμη». 

Σύνθεση μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και με δείγμα 250.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών. 

Ανησυχίες για τη μόλυνση του ταλκ από αμίαντο είχαν αρχίσει να εκφράζονται από τα χρόνια του 1970. Έρευνα του Reuters το 2018 διαπίστωσε ότι η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι ο αμίαντος, ένας καρκινογόνος παράγοντας, υπήρχε στα προϊόντα ταλκ της. Εσωτερικά αρχεία της εταιρείας, οι μαρτυρίες δοκιμών και άλλα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον από το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σκόνες μερικές φορές ήταν θετικές για μικρές ποσότητες αμιάντου. 

Προηγούμενες προσπάθειες για αποζημίωση της Johnson & Johnson 

Ο όμιλος πρότεινε τον Απρίλιο του 2023 διακανονισμό 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποδέχθηκαν περισσότεροι από 60.000 ενάγοντες. Ωστόσο πτωχευτικό δικαστήριο την απέρριψε. 

Παράλληλα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την 23η Ιανουαρίου τη σύναψη καταρχήν συμφωνίας με κοινοπραξία εισαγγελέων από 43 αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάποιο ποσό, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 700 εκατομμύρια δολάρια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

 

 

 

 

 

 

 

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM