ΑΘΗΝΑ

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για πιθανό χτύπημα του Ιράν - Πληροφορίες Ισραηλινών για drone Shahed και πυραύλους κρουζ

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για πιθανό χτύπημα του Ιράν - Πληροφορίες Ισραηλινών για drone Shahed και πυραύλους κρουζ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια σημαντική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικούς ή ισραηλινούς πόρους στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται ενεργά για μια σημαντική επίθεση που θα μπορούσε να συμβεί μόλις την επόμενη εβδομάδα από το Ιράν, στοχεύοντας ισραηλινές ή αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα της Δευτέρας στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, είπε στο CNN. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι «αναπόφευκτη» - μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί ομολόγους τους, είπε ο αξιωματούχος. Αναμένουν ότι η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να εκτυλιχθεί με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε.

Η πιθανή επίθεση ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του ισραηλινού καθεστώτος Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη.

Το ισραηλινό καθεστώς επιτέθηκε στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό το βράδυ της Δευτέρας. Η ισραηλινή επιθετικότητα οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρου του κτηρίου. Επτά στρατιωτικοί σύμβουλοι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σκοτώθηκαν μετά την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το IRGC. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς του Ιράν, ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο οποίος τη Δευτέρα επισκεπτόταν την πρεσβεία του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για πιθανό χτύπημα του Ιράν - Πληροφορίες Ισραηλινών για drone Shahed και πυραύλους κρουζ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ

Το Ιράν, στην κηδεία των επτά αξιωματικών που σκοτώθηκαν σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία, επανέλαβε τη δέσμευσή του να τιμωρήσει το Ισραήλ. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε διαδηλωτές στο Ιράν να κρατούν φωτογραφίες των νεκρών και πανό με συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS News, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το ιρανικό καθεστώς σχεδιάζει επίθεση στην οποία θα συμμετέχουν εκρηκτικά drones Shahed και πύραυλοι Κρουζ. Αυτό που δεν μπορεί ακόμη να διευκρινίσει η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον είναι αν τα drones και οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ ή της Συρίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, τo Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος για την αεροπορική επίθεση της περασμένης Δευτέρας στο ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό, που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων:δύο ταξίαρχων και άλλων πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης.

Με πληροφορίες CNN, Reuters, CBS

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM