Οι καλύτεροι καφέδες στον κόσμο είναι «ελληνικοί»: Φρέντο εσπρέσο και καπουτσίνο, φραπέ και οι… υπόλοιποι!

Οι καλύτεροι καφέδες στον κόσμο είναι «ελληνικοί»: Φρέντο εσπρέσο και καπουτσίνο, φραπέ και οι… υπόλοιποι! Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στους δέκα καλύτερους καφέδες στον κόσμο βρίσκονται και τρεις ελληνικοί, με βάση τη σχετική λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το Taste Atlas, ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους γαστρονομίας, παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον εσπρέσο φρέντο, τον φρέντο καπουτσίνο και τον φραπέ, ενώ τονίζεται ρητά πως πρόκειται για τους καφέδες που παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, μόνο στην Ελλάδα. Στην 3η θέση της λίστας, λοιπόν, βρίσκουμε τον φρέντο εσπρέσο, «έναν απλό ελληνικό καφέ που συνδυάζει τον εσπρέσο με τον πάγο». Όπως επισημαίνει το κείμενο του Taste Atlas, όμως, η συγκεκριμένη εκδοχή του κρύου καφέ, δεν μοιάζει με τις περισσότερες, που απλώς προσθέτουν πάγο στον ήδη παρασκευασμένο, ζεστό καφέ: «Στην ελληνική εκδοχή του, πρώτα αναμειγνύονται τα δύο συστατικά, μέχρι ο καφές να κρυώσει ελαφρώς, να γίνει απαλό και κρεμώδες. Στη συνέχεια στον ελαφρώς κρύο καφέ, προστίθενται παγάκια», ενώ κατά την ανάμειξη, προστίθεται ζάχαρη, αναλόγως με τις προτιμήσεις του καταναλωτή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ο espresso freddo έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990, και σήμερα είναι βασική επιλογή για όλη τη χώρα», καταλήγει το σχόλιο.

Ο εσπρέσο φρέντο κατατάσσεται στην 3η θέση με τους καλύτερους καφέδες

Αμέσως μετά, στην 4η θέση της λίστας με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο, έρχεται ο φρέντο καπουτσίνο– πάντα στην ελληνική εκδοχή του: «Ο freddo cappuccino είναι ένας παγωμένος καφές που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται από εσπρέσο, συνήθως διπλή δόση, η οποία πρώτα αναμειγνύεται με τον πάγο και μετά περιχύνεται πάνω σε παγάκια. Τότε, πάνω από τον καφέ, προστίθεται παγωμένο γάλα, που έχει χτυπηθεί μέχρι να αποκτήσει μία ελαφριά σύνθεση».

Στην 4η βρίσκουμε τον φρέντο καπουτσίνο

Στην 8η θέση της λίστας, η ελληνική «πατέντα» όπως είναι γνωστή ευρέως, ο φραπέ. Όπως επισημαίνει το Taste Atlas, μπορεί η λέξη «φραπέ» να χρησιμοποιείται από τον 19ο αιώνα, όμως ο καφές φραπέ εφευρέθηκε το 1957. «Φτιάχνεται από τον συνδυασμό στιγμιαίου καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός αυτός συχνά ετοιμάζεται σε σέικερ ή σε μίξερ καφέ και έτσι όταν το ρόφημα μπαίνει στο ποτήρι, σχηματίζεται πάνω – πάνω ένας πλούσιος αφρός». Ο φραπέ σερβίρεται με γάλα – το γνωστό «φραπόγαλο» όπως σημειώνει το Taste Atlas – δείχνοντας ότι, πράγματι, η έρευνα έχει φτάσει σε βάθος!

Ο φραπές έχει επίσης μια θέση στη δεκάδα με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο

Στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους 38 καλύτερους καφέδες του κόσμου, όπως τους αξιολόγησαν οι συντάκτες του Taste Atlas, συναντάμε τον «κουβανέζικο εσπρέσο» (Cuban espresso). Ο καφές αυτός, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, «κατάγεται» από την Κούβα και θεωρείται «απογευματινός» καφές, που σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Αποτελείται από μία δόση εσπρέσο και γλυκαίνει κατά τη διαδικασία της απόσταξης, με ζάχαρη demerara (που είναι ένας τύπος φυσικής ακατέργαστης σκούρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο). Χάρη στην απόσταξη αυτή, «κερδίζει» και έναν ανοιχτόχρωμο αφρό στο φλιτζάνι.

Στη δεύτερη θέση της λίστας του Taste Atlas, βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου, ο οποίος παρασκευάζεται με μία τεχνική απόσταξης που στηρίζεται στο ιδιαίτερο φίλτρο της. Πρόκειται για φίλτρο το οποίο αποτελείται από διπλό περιεχόμενο, το επάνω με διάτρητο πάτο που χρησιμοποιείται για να συγκρατεί τον αλεσμένο καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο παρασκευασμένος καφές.

Το γεγονός πως ο πρώτος καλύτερος ιταλικός καφές βρίσκεται μόλις στην 5η θέση, προκαλεί έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο και είναι ο ιταλικός καπουτσίνο. Ακολουθεί στην 6η θέση ο τούρκικος καφές, στην 7η ο ristretto, ενώ τη δεκάδα «κλείνουν» ο Eiskaffee από τη Γερμανία και ο παγωμένος καφές από το Βιετνάμ.

Δείτε εδώ όλη τη λίστα με τους 38 καλύτερους καφέδες στον κόσμο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δύο κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις, η B’Tselem και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και καλούν τη Δύση να αναλάβει άμεση δράση
LIFO NEWSROOM
Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Διεθνή / Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Περισσότεροι από 1.000 ιερωμένοι - influencers από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό της θρησκευτικής επικοινωνίας ενόψει της σημαντικής μείωσης της προσέλευσης στους ναούς
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες;

Διεθνή / Γιατί οι αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο επικίνδυνες;

Η πτώση πακέτων από αεροσκάφη με αλεξίπτωτα - ενώ δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες - συνοδεύεται από πληθώρα προβλημάτων και θεωρείται ως «ύστατη λύση ανάγκης» και ιδιαίτερα επικίνδυνη
LIFO NEWSROOM