Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ απειλούν με βέτο σε νέα ψηφοφορία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Απομακρύνεται η κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Ο ανασταλτικός ρόλος των ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα ασκήσουν βέτο- για άλλη μια φορά- στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μην εγκριθεί σχέδιο το οποίο ζητά να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Την ίδια ώρα, το Κατάρ, που είναι ο βασικός μεσολαβητής ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, δεν εκφράζει απαισιοδοξία για τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία. 

Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να μην το πράξει. 

Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία, μετά την απόφαση που πήρε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στα τέλη Ιανουαρίου, που αξίωνε να μην διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου, η πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου - σχεδίου «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη». 

Παράλληλα, το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Η Αλγερία θέλει το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο Τρίτη. Όμως, η Ουάσινγκτον ήδη απείλησε να ασκήσει βέτο- όπως στις προηγούμενες προσπάθειες, στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε ανακοίνωσή της. 

Γάζα: Δεν θα πεθάνουμε από τις βόμβες, αλλά από την πείνα

Ανυποχώρητος είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου καθώς το Σάββατο επανέλαβε την πρόθεσή του να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. «Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», είπε. 

Έντονες είναι οι ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο ακόμα και από τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, για τους άμαχους που έχουν εκτοπιστεί στη συγκεκριμένη πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανέλαβε «την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων» στην αιγυπτιακή επικράτεια. 

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, αιγυπτιακή ΜΚΟ και η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφεραν ότι οι αιγυπτιακές αρχές είναι σε διαδικασία κατασκευής στην έρημο του Σινά κλειστού καταυλισμού, που περιβάλλουν ψηλά τείχη, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθεί ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες όταν ξεκινήσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Διεθνή / Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ θα εμφανιστούν ενώπιον του συμβουλίου αποφυλάκισης της Καλιφόρνια για να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, μετά από δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα για τη δολοφονία των γονιών τους.
LIFO NEWSROOM
Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Διεθνή / Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Ο συνταγματάρχης Andre Wuestner, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποτιμούν το στρατιωτικό έργο
LIFO NEWSROOM
Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Καναδάς επιδιώκει στενότερη συνεργασία με Σουηδία και Φινλανδία σε άμυνα και εμπόριο, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, μετά τις απειλές Τραμπ για προσάρτηση
LIFO NEWSROOM
Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Διεθνή / Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Μετά τον θάνατο ξεναγού λόγω υπερβολικής ζέστης, ενώ οδηγούσε ομάδα στο Κολοσσαίο, οι ενώσεις ξεναγών της Ρώμης ζητούν αλλαγή των θερινών ωραρίων για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Διεθνή / Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Στην Ιταλία συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream το 2022 - Η υπόθεση αναζωπυρώνει το μυστήριο γύρω από μία από τις πιο τολμηρές δολιοφθορές στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού που ενέκρινε το Ισραήλ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ

Αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταργώντας οποιαδήποτε εδαφική συνέχεια και ενταφιάζοντας την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Διεθνή / Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Απόρρητα στοιχεία ισραηλινής στρατιωτικής πληροφορίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι άμαχοι, ενώ ο αριθμός των μαχητών φαίνεται να έχει υπερβολικά υψηλή αναφορά
LIFO NEWSROOM