Η Ελβετία εξετάζει τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση

Η Ελβετία εξετάζει τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση Facebook Twitter
0

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, η Βέρνη, εξετάζει πιλοτικό σχέδιο για να επιτραπεί η πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση, ώστε να «νικήσει» τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. 

«Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες», δήλωσε η Εύα Τσεν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βέρνης από το κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, η οποία συνυπογράφει την πρόταση για την κοκαΐνη. «Είμαστε ακόμα μακριά από μια πιθανή νομιμοποίηση, αλλά πρέπει να εξετάσουμε νέες προσεγγίσεις. Ζητάμε μια επιστημονικά εποπτευόμενη δοκιμή πιλοτικού προγράμματος».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δεν έχουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει τόσο μακριά όσο η πρόταση που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βέρνη.

«Η κοκαΐνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο αυτών που κάνουν χρήση πρώτη φορά όσο και αυτών που είναι μακροχρόνιοι χρήστες. Οι συνέπειες μιας υπερβολικής δόσης, αλλά και η ατομική δυσανεξία ακόμη και στις μικρότερες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο», υπογράμμισε η κυβέρνηση της Βέρνης.

Το κοινοβούλιο της Βέρνης έχει υποστηρίξει την πρόταση, αλλά για να προχωρήσει θα πρέπει το ελβετικό κοινοβούλιο να τροποποιήσει νόμο που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση του ναρκωτικού. 

Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε κάποια χρόνια ή και νωρίτερα, αν τα τρέχοντα προγράμματα για την κάνναβη - όπου η ναρκωτική αυτή ουσία πωλείται στα φαρμακεία-- δείξουν επιτυχή αποτελέσματα, δηλώνουν ειδικοί.

Οποιαδήποτε νομιμοποίηση θα συνοδεύεται από ελέγχους ποιότητας και ενημερωτικές εκστρατείες, σημείωσε η Τσεν, ενώ η προσέγγιση αυτή θα μειώσει μια κερδοφόρα εγκληματική αγορά.

«Η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν δίνει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις πολιτικές υγείας και την πρόληψη»,  δήλωσε ο Λίο, ένας χρήστης κοκαΐνης από τη Γενεύη, στο Reuters. «Αντιθέτως φαίνεται ότι χώρες που επιλέγουν να νομιμοποιήσουν ή να αποποινικοποιήσουν τα ναρκωτικά, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη ή συνολικές πολιτικές υγείας. Η Ελβετία ήταν θαρραλέα στις πολιτικές της για άλλα ναρκωτικά, άρα πιστεύω ότι το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι η νομιμοποίηση της κοκαΐνης», τόνισε.

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι, με ακόμη και αυτούς που τάσσονται υπέρ της δοκιμής να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους.

«Η κοκαΐνη είναι μια από τις πιο έντονα εθιστικές ουσίες που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Μπόρις Κουέντναου, επικεφαλής ομάδας του Κέντρου Ψυχιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Οι πέντε ευρωαϊκές πόλεις που είναι πρώτες στη χρήση κοκαΐνης είναι η Αμβέρσα - ένα σημαντικό λιμάνι για την άφιξη του ναρκωτικού στην Ευρώπη, όπου τα επίπεδα του ναρκωτικού στα λύματα είναι πολύ υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού - η Ταραγόνα στην Ισπανία, το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο και η Ζυρίχη στην Ελβετία. 

Με πληροφορίες από Vice UK, Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM