Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο του επέβαλε νέα «εντολή σιωπής»

Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο του επέβαλε νέα «εντολή σιωπής» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ομοσπονδιακός δικαστής απαγόρευσε στον Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στους εισαγγελείς, το δικαστήριο και πιθανούς μάρτυρες πριν από τη δίκη του για υπονόμευση των εκλογών.

Έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τους εισαγγελείς ως «ομάδα τραμπούκων» και επιτέθηκε σε έναν μάρτυρα χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα γουρούνι χωρίς κότσια», η δικαστής Tanya Chutkan είπε ότι επιβάλλει στον πρώην πρόεδρο περιοριστική εντολή «σιωπής», η οποία ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί «μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης πριν από τη δίκη».

Εκπρόσωπος του Τραμπ επέκρινε την απόφαση κάνοντας λόγω για πολιτική φίμωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος ξανά στους Ρεπουμπλικάνους για την προεδρία το 2024 κατηγορήθηκε φέτος ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι τέσσερις κατηγορίες στο κατηγορητήριό του είναι: συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος ηγείται της έρευνας, ζήτησε να δοθεί εντολή με βάση το γεγονός ότι τα σχόλια του Τραμπ θα μπορούσαν να «προκαταλάβουν» τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων και των ενόρκων. 

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να δικάσει σκόπιμα αυτήν την υπόθεση στο δικαστήριο της κοινής γνώμης», υποστήριξε η δικηγόρος Μόλι Γκαστόν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Αυτό ήταν που έκανε τη δικαστή να επιχειρήσεις να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας των νομικών διαδικασιών και τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης ενός πολιτικού υποψηφίου. Κατά τη διάρκεια δύο και πλέον ωρών, υπενθύμισε στην ομάδα του Τραμπ ότι, ως κατηγορούμενος, «δεν έχει το δικαίωμα να λέει και να κάνει αυτό που θέλει».

«Κίνδυνος για την απονομή της δικαιοσύνης» η γλώσσα του Ντόναλντ Τραμπ

Σημείωσε ότι ο Τραμπ είχε αναφερθεί στον κ. Σμιθ ως «διαταραγμένο» και σε εκείνη ως «προκατειλημμένη δικαστής που μισεί τον Τραμπ». Πρόσθεσε δε, ότι ήταν «βαθιά ενοχλημένη» από την τάση του Τραμπ να επιτίθεται σε άλλους.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μερική εντολή «σιωπής» στη συγκεκριμένη υπόθεση για την κριτική του προς τη δικαστή της Νέας Υόρκης σε μια ανάρτησή του, όπου ανέφερε το όνομά της, τη φωτογραφία και τα social media της.

«Δεν αφορά στο αν μου αρέσει η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Τραμπ», είπε η δικαστής «αλλά για μία γλώσσα που αποτελεί κίνδυνο για την απονομή της δικαιοσύνης».

Ο δικηγόρος Τζον Λάουρο, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του πρώην προέδρου, υπερασπίστηκε τη «γλώσσα» του λέγοντας ότι ο Τραμπ βρισκόταν στη μέση μιας εκστρατείας και «δικαιούται να λέει την αλήθεια απέναντι στην καταπίεση».

Τι αφορά η περιοριστική εντολή κατά του Τραμπ

Αλλά η απάντηση της δικαστή ήταν αποστομωτική: «Επειδή είναι υποψήφιος για πρόεδρος, μπορεί να απειλεί;»

Η μερική διαταγή δεν εμποδίζει τον Τραμπ να επικρίνει τον Τζο Μπάιντεν, το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την Ουάσιγκτον, όπου εκδικάζεται η υπόθεση αλλά απαγορεύει σχόλια για τον ειδικό συνήγορο, την ομάδα του, το δικαστικό προσωπικό ή πιθανούς μάρτυρες, εκτός από τον Μάικ Πενς, τον αντιπρόεδρο και αντίπαλο του Τραμπ στην κούρσα του 2024.

Η δικαστής δεν είπε πώς θα εφαρμόσει τη μερική εντολή, αλλά υποσχέθηκε να εξετάσει τις κυρώσεις εάν παραβιαστούν οι περιορισμοί. «Μια απλή λύση: Ας γίνει αυτή η δίκη μετά τις εκλογές και ας λύσουμε το πρόβλημα», είχε προτείνει νωρίτερα ο δικηγόρος του Τραμπ. Όμως η δικαστής επιβεβαίωσε ότι η δίκη «δεν θα υποχωρήσει στον εκλογικό κλοιό του 2024».

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Τραμπ επέκρινε την απόφαση ως «απόλυτο βδέλυγμα και άλλο ένα πολιτικό μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά της Δημοκρατίας μας από τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν, στον οποίο παραχωρήθηκε το δικαίωμα να φιμώνει τον πολιτικό του αντίπαλο».

Η δίκη ξεκινά στις 4 Μαρτίου - την ίδια μέρα με την επονομαζόμενη Σούπερ Τρίτη, μια κομβική ημέρα ψηφοφορίας στην προκριματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ που κάνει εκστρατεία για άλλη μια φορά για την ηγεσία του Λευκού Οίκου, αντιμετωπίζει επίσης τρεις άλλες ποινικές δίκες  και συνολικά 91 κατηγορίες για κακούργημα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM
Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Διεθνή / Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον δράστη να φτάνει με διπλοπαρκαρισμένη BMW και να εισέρχεται οπλισμένος με M4 τουφέκι λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Διεθνή / Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon κινδυνεύει να αποκλείσει μια χώρα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Διεθνή / Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Οι πρώτες ημέρες της οικογένειας του θρύλου της heavy metal μετά τον θάνατό του - «Υπάρχει πολλή οδύνη αλλά και παρηγοριά, καθώς πέρασαν χρόνο όλοι μαζί μέχρι το τέλος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM