Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αύριο αναμένεται να λάβει χώρα στην έδρα του ΟΗΕ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις σημερινές εξελίξεις με τον πόλεμο Ισράηλ - Χαμάς

Συγκεκριμένα, μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το Παλαιστινιακό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, μετά τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα τα Ηνωμένα Έθνη. Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Πόλεμος Ισραήλ: Ρωσία, Μπάιντεν και Γκουτέρες 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και στο κεντρικό Ισραήλ» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία του για τον άμαχο πληθυσμό και καλεί για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέξωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «προειδοποιεί οποιονδήποτε παράγοντα εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «προειδοποιούν ενάντια σε οποιοδήποτε άλλο παράγοντα εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση», τόνισε. «Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», συμπλήρωσε.

Επίσης σε επίσημη αντίδρασή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Τουρκία και Αραβικός κόσμος 

Η Τουρκία, από την πλευρά της, καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης (...) δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και να δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου έλεγχο χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να αποτρέψουν περαιτέρω βία και να διατηρήσουν την ασφάλεια των αμάχων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν την άσκηση της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το Μπαχρέιν κάλεσε κι εκείνο για αυτοσυγκράτηση λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σύμφωνα με το υπουργείο των Εξωτερικών του.

Την ίδια ώρα, το Κουβέιτ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις «κατάφωρες επιθέσεις» του, όπως τις χαρακτήρισε. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τις προκλητικές πρακτικές της κατοχής» και την «πολιτική επέκτασης των εποικισμών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM