Η Ρωσία έκανε αγωγή στον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο- Ο ολιγάρχης είχε επικρίνει τον πόλεμο

Η Ρωσία έκανε αγωγή στον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο- Ο ολιγάρχης είχε επικρίνει τον πόλεμο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ρωσικές αρχές κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Αντρέι Μελνιτσένκο, καθώς επιδιώκουν να κατασχέσουν και να κρατικοποιήσουν μία από τις εταιρείες του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη, υποστηρίζοντας ότι η αγορά της, πριν από πέντε χρόνια, ήταν προϊόν διαφθοράς. 

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας εκστρατείας του Κρεμλίνου να πείσει τους πλούσιους Ρώσους να φέρουν πίσω στη χώρα τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους, ενισχύοντας την πίεση σε ολιγάρχες όπως ο Μελνιτσένκο.

Η «βάση» του δισεκατομμυριούχου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί είναι αγκυροβολημένο και το 300 εκατ. δολαρίων γιοτ του. Σύμφωνα με το Forbes είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και η περιουσία του ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Οι «πιστοί» ολιγάρχες επιβραβεύονται- Οι επικριτές έχουν μπλεξίματα

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ακολουθήσει μια στρατηγική «μαστίγιο και καρότο», για να προσπαθήσει να κάνει τους ολιγάρχες να αποδείξουν πως είναι πιστοί στη Μόσχα. 

Επιχειρηματίες που άσκησαν- ήπια- κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε νομικές διαμάχες για τα περιουσιακά στοιχεία τους, ενώ οι «πιστοί» επιβραβεύθηκαν. Σε κάποιους, για παράδειγμα, δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών που κατασχέθηκαν. 

Όσο για τον Μελνιτσένκο, έχει περιγράψει ως «τραγική» την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, οι εισαγγελείς θέλουν να κατασχέσουν τη Sibeco- η οποία έχει αρκετά εργοστάσια στη δυτική Σιβηρία, που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για την περιοχή. 

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο αγόρασε την εταιρεία το 2018 από τον Μιχαΐλ Αμπίζοφ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2019, ο Αμπίζοφ συνελήφθη, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και εξαπάτηση των μετόχων της Sibeco και άλλης μίας εταιρείας, πριν από τη συμφωνία. Τα περιουσιακά στοιχεία του κατασχέθηκαν και ο Αμπίζοφ παραμένει στη φυλακή. 

Στην αγωγή σε βάρος του Μελνιτσένκο οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι υπήρξε «συνωμοσία για διαφθορά», ανάμεσα στον ολιγάρχη και τον Αμπίζοφ το 2018, κατά την πώληση της Sibeco. Η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM