Βρετανικό Μουσείο: Αντικείμενα της συλλογής «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν»

Βρετανικό Μουσείο: Αντικείμενα της συλλογής «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως αντικείμενα της συλλογής του διαπιστώθηκε ότι «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» και ήδη απολύθηκε ένας υπάλληλος. 

Για την υπόθεση κάνει έρευνα η αστυνομία, ενώ το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την ασφάλεια. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του πρώην, πλέον, υπαλλήλου του μουσείου. 

Στην πλειονότητά τους, τα αντικείμενα που χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν ήταν μικρά αντικείμενα τα οποία βρίσκονταν σε αποθήκη. Ανάμεσά τους ήταν χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα και κρατούνταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο. 

Βρετανικό Μουσείο: Εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι υπήρξε «εξαιρετική ανησυχία» όταν νωρίτερα φέτος διαπιστώθηκε ότι «αντικείμενα της συλλογής εκλάπησαν». Στη συνέχεια ενημερώθηκε η αστυνομία, ενισχύθηκε η ασφάλεια και ξεκίνησε η ανεξάρτητη αξιολόγηση για το τι συνέβη. 

Η προτεραιότητα τώρα, επεσήμανε ο Όσμπορν, είναι τριπλή: να ανακτηθούν τα κλεμμένα αντικείμενα, να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να συμβεί για να αποτραπεί το συμβάν και να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. 

«Είναι ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός», επεσήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβινγκ Φίσερ. «Το Μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με ειδικούς προσπαθούν να εξακριβώσουν ακριβώς τι λείπει, καταστράφηκε και εκλάπη. 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες, λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες με μια ιστορική έκθεση

Πολιτισμός / Λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες που έσπασαν τα όρια

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες Βρετανίδες καλλιτέχνιδες, με έργα από το 1520 μέχρι το 1920, σε μια ιστορική έκθεση αφιερωμένη σε εκείνες που ξεπέρασαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι Queen διαπραγματεύονται με τη Sony τον κατάλογό τους για ένα δισ. δολάρια

Πολιτισμός / Οι Queen διαπραγματεύονται με τη Sony τον κατάλογό τους για ένα δισ. δολάρια

Αν οι Queen πετύχουν το τίμημα του ενός δισ. δολαρίων, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της, ξεπερνώντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε η Sony για τον κατάλογο του Bruce Springsteen
NEWSROOM
Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών από 17 χώρες και κεντρικό θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
NEWSROOM
 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ