Παραιτείται ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου- Μετά από 8 χρόνια

Παραιτείται ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου- Μετά από 8 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου από το 2016, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το 2024, μετά από θητεία οκτώ ετών.

Το Βρετανικό Μουσείο με έδρα στο Λονδίνο θα ξεκινήσει τη διαδικασία των αιτήσεων για τον επόμενο διευθυντή του αυτό το φθινόπωρο. Ο Χάρτβιχ Φίσερ ηγήθηκε του μουσείου σε μία περίοδο που στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από την αναβίωση της συζήτησης για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και την απόφαση για διακοπή των χορηγιών από την BP στο πλαίσιο της συζήτησης περί κλιματικής αλλαγής.

Ο απερχόμενος διευθυντής του μουσείου συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με ένα προτεινόμενο πρόγραμμα δανεισμού σύμφωνα με το οποίο το Βρετανικό Μουσείο θα «μοιράζονταν» τα Γλυπτά με το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ διορίστηκε στη θέση του το 2016 με αποστολή να αναπτύξει ένα σχέδιο για την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου και την αναδιάταξη των εκθεμάτων. Το σχέδιο ανακαίνισης αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του έτους, ακολουθούμενο από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου υλοποίησης. 

«Έχει ηγηθεί του αφοσιωμένου προσωπικού του μουσείου σε δύσκολες περιόδους, όπως τα lockdown για τον Covid και οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει ο πρόεδρος, Τζορτζ Όσμπορν. 

Ο Γερμανός ιστορικός τέχνης -ο πρώτος μη Βρετανός επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου από το 1866-, δήλωσε ότι θέλει να επικεντρωθεί στη «διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους κλιματικής κρίσης, συγκρούσεων, πολέμου και βίας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στους λόγους της παραίτησης του ή στα επόμενα βήματα του.

Με πληροφορίες από Guardian, The Art Newspaper


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM