Εκλογές Τουρκία: Νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Στους δρόμους οι υποστηρικτές του

Εκλογές Τουρκία: Νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Στους δρόμους οι υποστηρικτές του Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Τουρκίας με ποσοστό και διατηρεί την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της χώρας για μια τρίτη δεκαετία.

Με την καταμέτρηση στο 98,33%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 52,10%, έναντι 47,90 του Κιλιτσντάρογλου, και η νίκη του θεωρείται πλέον δεδομένη. 

Ήδη, υποστηρικτές του έχουν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν την τρίτη επανεκλογή του και η ατμόσφαιρα έξω από τα γραφεία του κόμματός του AKP είναι πανηγυρική

Εκλογές Τουρκία: Νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Στους δρόμους οι υποστηρικτές του Facebook Twitter
Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν για τη νίκη του - Φωτ.: ERDEM SAHIN/EPA

Στο πρώτο του μήνυμα, από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για τη συμβολή τους και δήλωσε: «Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς». 

«Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική. Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας».

Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα, φάνηκε πως ο νυν πρόεδρος θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του, επιβεβαιώνοντας και τα τελευταία στοιχεία. 

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 17:00, μετά από 9 ώρες ψηφοφορίας, και τα πρώτα στοιχεία για την καταμέτρηση έγιναν γνωστά σε περίπου μία ώρα, παρά και τη σχετική απαγόρευση από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Πριν από τις 19:00, το Anadolu και το ANKA, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα για τον νικητή. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου CHP είχε κάνει λόγο για «μάχη στήθος με στήθος» και ζήτησε από τους αντιπάλους να απέχουν από βαρύγδουπες δηλώσεις, πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του AKP κατήγγειλε πως «προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά τους δεδομένα ως δεδομένα ολόκληρης της Τουρκίας» και ζήτησε σεβασμό μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια και στα ανατολικά, όπως και στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που αποδεικνύει πως το παλιό ρητό «όποιος κυβερνά την Κωνσταντινούπολη, κυβερνά την Τουρκία» δεν ισχύει πλέον.

Στην τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Προύσα και το Ικόνιο, αντίστοιχα, που είναι προπύργια του ΑΚΡ, ο Ερντογάν, αναμενόμενα, αναδείχθηκε νικητής. 

Ο εκλογικός χάρτης δεν άλλαξε από την Κυριακή της 14ης Μαΐου, με εξαίρεση το Χατάι που πέρασε στον έλεγχο του νυν προέδρου.

Εκλογές Τουρκία: Πάνω από 84% η συμμετοχή

Στον πρώτο γύρο, η συμμετοχή ξεπερνούσε το 88%, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αλλά σε αυτόν τον γύρο παρατηρήθηκε μια μικρή πτώση στο 84,2%, όπως γίνεται γνωστό. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 64,1 εκατομμύρια.

Η Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε πως η διαδικασία κύλησε ομαλά, στο μεγαλύτερο μέρος της. 

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  βγήκε νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. 

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στη συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν» δήλωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν «για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση».

Εκλογές Τουρκία: 400.000 εθελοντές παρακολούθησαν τη διαδικασία

Περισσότεροι από 400.000 εθελοντές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παρακολουθούν τις κάλπες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, της καταμέτρησης και της καταγραφής των αποτελεσμάτων. «Το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό για να προστατεύσουμε τις ψήφους μας είναι πολύ κακό, αλλά και πάλι, ο λαός θα διαμορφώσει το κράτος» σημείωσε μία εξ αυτών.

Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε καλέσει σε «προστασία των καλπών» με μήνυμά του στο Twitter. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που εργάζονται με αφοσίωση στις κάλπες από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!» έγραψε.

Σημειώνεται πως στις εκλογές της 14ης Μαΐου, το AKP του Ερντογάν είχε κερδίσει και την πλειοψηφία στη Βουλή.

Εκλογές Τουρκία: Συγχαρητήρια από παγκόσμιους ηγέτες

Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για την εκλογική του νίκη ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αδιαμφισβήτητη νίκη του. Συγχαρητήρια, κύριε πρόεδρε» έγραψε, με μέρος του μηνύματός του να είναι στα τουρκικά. 

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έστειλε, επίσης, τα συγχαρητήριά του. 

«Αγαπητέ μου αδελφέ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαρητήρια για τη νίκη σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σου θητεία και να πετύχεις σε αυτήν αυτό που προσδοκά ο αδελφικός τουρκικός λαός όσον αφορά την πρόοδο και την ευημερία, καθώς και για τις ισχυρές σχέσεις των δύο χωρών μας για περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση» επεσήμανε.

«Συγχαρητήρια στη φίλη και αδελφή μας, Τουρκία!» ανέφερε ο πρόεδρος της Σομαλίας, αναρτώντας μια κοινή φωτογραφία με τον Ερντογάν.

Με πληροφορίες από AFP/Anadolu/Guardian/CNN/BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ