ΤΗΕ LIFO TALKS

«Σπίτι μου»: Δυσεύρετα τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις

«Σπίτι μου»: Δυσεύρετα τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις για δάνειο Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC / Αρχείου
0

Εξαιρετικά λίγα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς είναι τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος δανειοδότησης «Σπίτι μου» που απευθύνεται σε νέους οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, στην Αττική μόλις το 32,6% των κατοικιών, δηλαδή 14.900 από περίπου 45.700 κατοικίες πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο θα πρέπει να έχει αξία έως 200.000 ευρώ και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

«Οι συνθήκες της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Εκεί είναι το πρόβλημα μας, ζήτηση υπήρχε και πριν. Είτε ελληνική ζήτηση, είτε ξένη ζήτηση υπήρχε. Αυτή τη στιγμή έχουν βάλει και άλλη ζήτηση μέσα στο παιχνίδι της κτηματαγοράς με αποτέλεσμα να αυξηθούν και άλλο οι τιμές», δήλωσε στο Open ο Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Με βάση το ρεπορτάζ, οι δόσεις των δανείων του προγράμματος που φτάνουν έως τα 150.000 ευρώ είναι χαμηλότερες από εκείνων της αγοράς καθώς επιδοτείται από το 75% έως και το 100% του επιτοκίου. Αφού εγκριθεί το δάνειο οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο 2 μηνών να βρουν σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι όροι μοριοδότησης του προγράμματος, η ανάγκη ύπαρξης σημαντικού ποσού σε μετρητά και η δυσκολία εξεύρεσης των κατάλληλων ακινήτων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους νέους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Μεσιτικοί φορείς ζητούν μέτρα για την αύξηση των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οικονομία
0

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οικονομία / Πότε πληρώνονται τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ;

Στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα γίνουν οι πληρωμές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα γέννησης, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οικονομία / Πετρέλαιο: Πάνω από τα 114 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο – Πιέσεις στις αγορές λόγω ΑΙ

Το Brent ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ οι προβλέψεις της Meta για τις επενδυτικές δαπάνες εντείνουν τα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της κούρσας στην τεχνητή νοημοσύνη
THE LIFO TEAM
ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οικονομία / Οι αλλαγές σε προσλήψεις και μισθούς από την 1η Νοεμβρίου - Τι θα πρέπει να αναφέρουν οι εργοδότες

Το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας καταργεί τους περιορισμούς γύρω από τις συζητήσεις για μισθολογικές απολαβές στους χώρους εργασίας, κάνοντας υποχρεωτική τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM