Σουδάν: Κόπηκε το σήμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση- «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα»

Σουδάν: Κόπηκε το σήμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση- «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε σήμερα το απόγευμα το πρόγραμμά της, μια ενέργεια που, σύμφωνα με εργαζομένους, είχε ως στόχο να αποτραπεί η διάδοση προπαγάνδας από τους παραστρατιωτικούς, που μάχονται με τον στρατό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα στην κρατική τηλεόραση του Σουδάν αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους.

Ανταποκριτές του Reuters από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν είπαν ότι η μετάδοση διακόπηκε την Κυριακή, ενώ νωρίτερα η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το ίδιο, μαγνητοσκοπημένο υλικό. Το κρατικό ραδιόφωνο σίγησε επίσης.

Από το Ναϊρόμπι, έγινε γνωστό ότι η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), ένας περιφερειακός αφρικανικός οργανισμός, σκοπεύει να στείλει στο Σουδάν τους προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το γραφείο του προέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο στο Twitter.

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχε υποστηρίζει, μετά τις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο, ότι είχε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

Ωστόσο, ο στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς.

Αργά σήμερα το απόγευμα, ο στρατός φαινόταν ότι είχε ανακτήσει την κυριαρχία του στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ.

Ωστόσο η κατάσταση στο Σουδάν φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου από τις βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών, με τους αμάχους να βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Επισήμως αναφέρονται 56 νεκροί, όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ περισσότεροι, ενώ ανάμεσά τους είναι και τρεις υπάλληλοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

ΥΠΕΞ: «Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν»

Από την πλευρά του ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ για τον Σουδάν.

«Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

«Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», προσθέτει η ανακοίνωση αναφερόμενη στην έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει μεταξύ άλλων ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

 

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι Έλληνες μέσα στη Μητρόπολη- Δύο τραυματίες

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας έκανε λόγο, εν μέσω πυρών που ακούγονταν, για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη.

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

«Έχουμε πρόβλημα με πυροβολισμούς. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και ενώ ακούγονταν οι σφαίρες ακόμη και δια μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας μίλησε για τους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα δύο κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, στην κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM