Ακάρ- Παναγιωτόπουλος πήγαν με ελικόπτερο στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ακάρ-Παναγιωτόπουλος με ελικόπτερο στις σεισμόπληκτες περιοχές- Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στο πλαίσιο του βελτιωμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρέθηκε στην Τουρκία και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί με τον ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ.

Η συνάντηση Ακάρ-Παναγιωτόπουλου έρχεται μετά τους σεισμούς στην Τουρκία όταν η αντίδραση της Αθήνας με την αποστολή βοήθειας οδήγησε σε αλλαγή του κλίματος με αποτέλεσμα την αποφόρτιση της έντασης, που είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες μετά και την περίφημη δήλωση Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ». 

Τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης. «Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στάθηκε στο πλευρό μας τόσο με τα μηνύματα που έστειλε όσο και με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί του» ανέφερε ο Ακάρ. «Ρωτούσε συνεχώς για τις ανάγκες που έχουμε και το πώς μπορούν να βοηθήσουν και πραγματικά ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη και η ανοχή που έδειξαν οι Έλληνες μετά τους σεισμούς» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την αποστολή του και θέλω να τους ευχαριστήσω» ενώ τόνισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας».

«Οι δύο χώρες», ανέφερε, «ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλλε σημαντικά όσον αναφορά τις ανθρωπιστικές βοήθειες όσο και στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μου για τις ζωές που χαθήκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα στο δυστύχημα που συνέβη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» είπε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ακάρ-Παναγιωτόπουλος με ελικόπτερο στις σεισμόπληκτες περιοχές- Facebook Twitter
Φωτ.; Eurokinissi

«Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως γνωρίζετε και εσείς υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές. Ελπίζουμε πως Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» επισήμανε.

«Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές» συμπλήρωσε ο Χ. Ακάρ.

Ακάρ-Παναγιωτόπουλος με ελικόπτερο στις σεισμόπληκτες περιοχές- Facebook Twitter
Φωτ.; Eurokinissi

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: «Νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού».

Κατόπιν αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, ενώ σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της περιοχής. 

«Θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» κατέληξε. 

Τσαβούσογλου-Δένδιας στο ΝΑΤΟ 

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των επαφών Αθήνας-Άγκυρας σύντομη συνάντηση είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση αρχικά συμμετείχε και η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα, ενώ ακολούθως παρέμειναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι είχαν σύντομη συνομιλία.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τουρκία λίγες μέρες μετά τους σεισμούς. Επίσης σε νέα συνάντηση στις 20 Μαρτίου είχε αποφασιστεί πως η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ