Βέλγιο: Υποβλήθηκε σε ευθανασία 16 ακριβώς χρόνια αφού δολοφόνησε τα 5 παιδιά της

Βέλγιο: Υποβλήθηκε σε ευθανασία 16 ακριβώς χρόνια μετά τις δολοφονίες των πέντε παιδιά της Facebook Twitter
Φωτ.: Η Genevieve Lhermitte/EPA
0

Σε ευθανασία υποβλήθηκε μία Βελγίδα που πριν από 16 χρόνια δολοφόνησε τα 5 παιδιά της.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της. Τα εγκλήματα της Genevieve Lhermitte είχαν συνταράξει το Βέλγιο.

Έσφαξε τον λαιμό του γιου της και των τεσσάρων κορών της ηλικίας από 3 έως 14 ετών με ένα κουζινομάχαιρο στο σπίτι της οικογένειας στην πόλη Nivelles, την 28η Φεβρουαρίου του 2007, ενώ ο σύζυγός της και πατέρας των παιδιών έλειπε.

Στη συνέχεα, η Genevieve Lhermitte προσπάθησε να αυτοκτονήσει με μαχαίρι αλλά η απόπειρά της απέτυχε και κατέληξε να καλεί για βοήθεια.

Στην Lhermitte επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης το 2008, πριν μεταφερθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο το 2019.

Ο 56χρονος δικηγόρος της lawyer Nicolas Cohen επιβεβαίωσε σήμερα στα τοπικά Μέσα, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η πελάτισσά του υποβλήθηκε σε ευθανασία, στην 16η επέτειο της δολοφονίας των παιδιών της.

Ο βελγικός νόμος επιτρέπει σε κάποιον να επιλέξει την ευθανασία αν αποδεδειγμένα υποφέρει από «αβάσταχτο» ψυχολογικό και όχι μόνο σωματικό, πόνο που δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Το άτομο που θα πάρει μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει πλήρη συναίσθηση της απόφασής του και είναι ικανό να εκφράσει την επιθυμία του με αιτιολογημένο τρόπο.

«Η κ. Lhermitte ακολούθησε ακριβώς αυτή τη διαδικασία μετά από την περισυλλογή διάφορων ιατρικών απόψεων» εξήγησε ο δικηγόρος της.

Η ψυχολόγος Emilie Maroit είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI ότι η Lhermitte πιθανότατα επέλεξε να υποβληθεί σε ευθανασία την 28η Φεβρουαρίου, ως συμβολική ένδειξη του σεβασμού προς τα παιδιά της.

«Ίσως ήθελε να τελειώσει αυτό που άρχισε επειδή βασικά ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της όταν τα δολοφόνησε » πρόσθεσε.

Η δίκη για τις δολοφονίες των πέντε παιδιών της 

Η πενταπλή δολοφονία το 2007 και η δίκη που ακολούθησε συντάραξαν το Βέλγιο.

Οι δικηγόροι του Lhermitte υποστήριξαν ότι η πελάτισσά τους, η οποία επισκεπτόταν τακτικά έναν ψυχίατρο, ήταν ψυχικά διαταραγμένη και δεν έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Αλλά το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για φόνο εκ προμελέτης και την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη αφού άκουσε αντικρουόμενες απόψεις εμπειρογνωμόνων.

Το 2010 η Lhermitte υπέβαλε αγωγή ζητώντας έως και 3 εκατομμύρια ευρώ από έναν ψυχίατρο, ισχυριζόμενη ότι η «αδράνειά» του δεν κατάφερε να αποτρέψει τις δολοφονίες.

Ωστόσο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δικαστική μάχη μετά από δέκα χρόνια χωρίς καμία επιτυχία.

Πέρυσι 2.966 άνθρωποι πέθαναν με ευθανασίας στο Βέλγιο, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο καρκίνος παραμένει ο νούμερο ένα λόγος που αναφέρεται ως αιτία επιλογής αυτής της διαδικασίας θανάτωσης αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι για σχεδόν τρία από τα τέσσερα αιτήματα ο ασθενής παρουσίασε «αρκετούς τύπους πόνου τόσο σωματικού όσο και ψυχολογικού».

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM