Ισραηλινός υπουργός δήλωσε «ομοφοβικός φασίστας»- αλλά λέει ότι «δεν θα λιθοβολήσει τους γκέι»

Ισραηλινός υπουργός δήλωσε «ομοφοβικός φασίστας»- αλλά λέει ότι «δεν θα λιθοβολήσει τους γκέι» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN
0

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριχ αυτοχαρακτηρίστηκε ως «ομοφοβικός» σε ηχογραφημένο απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας Kan.

Στην ηχογράφηση, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ακούγεται να λέει ότι είναι «φασίστας ομοφοβικός», αλλά «δεν θα λιθοβολήσει τους ομοφυλόφιλους».

Το Kan δημοσίευσε μια συνομιλία μεταξύ του Σμότριχ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Κνέσετ - του κοινοβουλίου του Ισραήλ - και ενός επιχειρηματία τη Δευτέρα, όπου ο πολιτικός ακούγεται να κάνει χυδαία σχόλια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Ένας Σεφαραδίτης [παραδοσιακός Εβραίος], νομίζετε ότι [ο επιχειρηματίας] νοιάζεται για τους γκέι; Δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο», είπε ο Σμότριχ στην ηχογράφηση.

«Είμαι ένας φασίστας ομοφοβικός, αλλά κρατάω τον λόγο μου», συνέχισε. «Δεν θα λιθοβολήσω τους ομοφυλόφιλους και δεν θα με ταΐσετε γαρίδες».

Ο 42χρονος επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού καταγράφηκε επίσης να λέει ότι οι οπαδοί του θα τον στηρίξουν επειδή είναι ο μόνος που «δεν συνεργάζεται με την Ενωμένη Αραβική Λίστα και διασφαλίζει τη γη του Ισραήλ για τα εγγόνια τους».

Τα σχόλια πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter για τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, με έναν χρήστη να σχολιάζει: «Κάποιος πρέπει να του πει ότι "αυτοί οι άνθρωποι" είναι Εβραίοι».

«Το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει τα πιο προοδευτικά LGBT δικαιώματα από κάθε άλλη χώρα στην περιοχή MENA και πιθανώς είναι από τα πιο προοδευτικά σε όλη την Ασία. Μπορεί να έχουν τρελούς ανθρώπους στην κυβέρνηση [αυτή τη στιγμή], αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα», έγραψε άλλος.

Τα σχόλια για τις γαρίδες, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς Εβραίους «μη κοσέρ» (απαγορευμένα), και η ομοφοβία προκάλεσαν αναστάτωση και στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε στο Twitter: «Αυτό μας θυμίζει πόσο αδύναμος είναι ο [πρωθυπουργός] Νετανιάχου και πόσο επικίνδυνο είναι να τον κρατούν αιχμάλωτο οι εξτρεμιστές. Δεν είναι ζήτημα αριστεράς ή δεξιάς και δεν είναι ζήτημα του Λικούντ ή του Γες Ατίντ [κόμματα]. Το μείζον ερώτημα είναι αν αγαπάς τον συνάνθρωπό σου ή αν τον μισείς».

Ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγείται ενός συνασπισμού εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων που κέρδισε τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου και η κυβέρνησή του θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Pink News

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM
Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μεθόδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Διεθνή / Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Διεθνή / Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «τελευταία ευκαιρία» και προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση απόρριψης, «θα ξεσπάσει βία πρωτοφανούς κλίμακας» εναντίον της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
PAKISTAN KASMIR DIADILOSEIS

Διεθνή / Βία και αναταραχή στο Κασμίρ: Νεκροί, τραυματίες και αποκλεισμένες πόλεις

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν - Ο πρωθυπουργός καλεί σε ειρηνική κινητοποίηση, ενώ οι συγκρούσεις επηρεάζουν καθημερινότητα και ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Διεθνή / Δολοφονία Ελληνίδας στο Νιου Τζέρσεϊ: Ο 17χρονος πρώην σύντροφος ο δράστης - Τι έλεγε σε livestream πριν συλληφθεί

Συγγενείς επιμένουν ότι ο 17χρονος Βίνσεντ Μπατιλόρο σχεδίαζε επί μήνες την πράξη του - Καθόταν έξω από το σπίτι της επί μήνες - Συγκλονίζει η μαρτυρία της γιαγιάς της 17χρονης - Τι στάση κρατά ο θείος του δράστη
LIFO NEWSROOM