«The Last of Us»: Προμήνυμα μεγάλης σειράς

The Last of Us: Προμήνυμα μεγάλης σειράς Facebook Twitter
Ο Τζόελ είναι ένας κλονισμένος και κυνικός 55άρης, η μοίρα όμως τα φέρνει έτσι που θα πρέπει να είναι εκείνος που θα συνοδέψει κατά μήκος της χώρας μια 14χρονη που ως εκ θαύματος δεν μπορεί να μολυνθεί, με τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε βήμα.
0

ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΩ καμιά σχεδόν επαφή με την κουλτούρα των video games ούτε και πεθαίνω γενικά με το υποπρολεταριάτο των ζόμπι (πιο πολύ τα λυπάμαι) στην οθόνη. Συνεπώς, πολύ δύσκολα θα με έψηνε θεωρητικά μια σειρά όπως το The Last of Us (Οι τελευταίοι από μας) που είναι «βασισμένη στο ομώνυμο PlayStation video game» και αποτελεί σε ένα πρώτο επίπεδο μια ακόμη εκδοχή του είδους zombie apocalypse. Όχι άλλο Walking Dead, έλεος. 

Όσοι πάντως τρέφουν ανάλογες προκαταλήψεις, θα ήταν καλή ιδέα να τις βάλουν περιστασιακά έστω στην άκρη καθόσον πρόκειται πραγματικά για μια εντυπωσιακά καλοφτιαγμένη σειρά που υπερβαίνει τη λογική του μέσου απ’ όπου προέρχεται.

Αναρωτιέμαι πάντως πώς μπορεί να φαίνεται σε κάποιον που έχει εξοικειωθεί ως παίκτης με το ομώνυμο game, μια μεταφορά του interactive κόσμου στον χώρο της μυθοπλασίας όπου δεν μπορεί να παρέμβει. Ούτε να αποδεκατίσει τους ζωντανούς νεκρούς της Αποκάλυψης που ευτυχώς ανήκουν στο «γρήγορο» είδος των ζόμπι, δεν σέρνονται ματαίως. Και σε κάθε περίπτωση, αποτελούν ένα μόνο στοιχείο μιας αφήγησης που έχει να κάνει με την επιβίωση αλλά και με την ύπαρξη την ίδια.  

Έχοντας δει μόνο ένα από τα εννέα επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς, ο οποίος φημολογείται ότι κόστισε στο HBO πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, δεν μπορούμε να βάλουμε και το χέρι στη φωτιά, ήταν όμως αρκούντως συναρπαστικό και υπερβατικό ώστε να περιμένουμε τα καλύτερα.

Η πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου που κρατά ογδόντα χορταστικά λεπτά είναι μια φλασιά πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σ’ ένα τηλεοπτικό talk show προσκεκλημένοι είναι δύο επιστήμονες από τους οποίους ο παρουσιαστής ζητά να αποκαλύψουν ποια πιστεύουν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.

Ο ένας κάνει λόγο για μια πανδημία σαν αυτή που έχουμε ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια, ο άλλος όμως διαφωνεί. Η καταστροφή θα έρθει από κάποιον μύκητα που άπαξ και εποικήσει τον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα τρόπο και με κανένα εμβόλιο.

Και πράγματι, όπως παρακολουθούμε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εικοσάλεπτα που έχουμε δει ποτέ σε σειρά, αυτό συνέβη (στο σύμπαν του The Last of Us), το 2003, επί Τζορτζ Μπους του νεότερου. Τότε είναι που συναντιόμαστε με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Τζόελ (Πέντρο Πασκάλ) καθώς περνά την πιο αγωνιώδη και πιο τραυματική μέρα της ζωής του, αλλά και του πλανήτη συνολικά.

Είκοσι χρόνια αργότερα, στην παράλληλη πραγματικότητα της σειράς, ο κόσμος το 2023 είναι μια ατέλειωτη δυστοπία όπου κυριαρχεί η καταστολή, η ανέχεια και ο τρόμος. Ο Τζόελ είναι πλέον ένας κλονισμένος και κυνικός 55άρης, η μοίρα όμως τα φέρνει έτσι που θα πρέπει να είναι εκείνος που θα συνοδέψει κατά μήκος της χώρας μια 14χρονη που ως εκ θαύματος δεν μπορεί να μολυνθεί, με τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε βήμα.

Έχοντας δει μόνο ένα (κι ας είχε διάρκεια ταινίας μεγάλου μήκους) από τα εννέα επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς, ο οποίος φημολογείται ότι κόστισε στο HBO πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, δεν μπορούμε να βάλουμε και το χέρι στη φωτιά, ήταν όμως αρκούντως συναρπαστικό και υπερβατικό (συγχρόνως άγριο και ζεστό, τρομακτικό και όμορφο) ώστε να περιμένουμε τα καλύτερα.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ