Bloomberg: Αθήνα και Λονδίνο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Bloomberg: Αθήνα και Λονδίνο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης είναι κοντά σε συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια πολυετή διαμάχη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg

Σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει, το σχέδιο θα προβλέπει την εκ περιτροπής αποστολή στην Αθήνα μέρους των αρχαιοελληνικών Γλυπτών για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, θα δοθούν δανεικά άλλα εκθέματα στο Λονδίνο, όπως γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ανέφεραν οι πηγές, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή για τη μετακίνηση των Γλυπτών είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα επέλυε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832. Τα γλυπτά είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από τον λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για την επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, πηγές από την Αθήνα δεν επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ