Σουηδία: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού

Σουηδία: Η παγκόσμια υπερθέρμανση μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού Facebook Twitter
0

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Αλλά σε έναν μικρό αμπελώνα όχι μακριά από τη Στοκχόλμη, με θερμοκρασίες -8 βαθμούς Κελσίου και 15 εκατοστά χιόνι, η συγκομιδή μόλις άρχισε.

«Είναι υπέροχα», λέει ο Göran Amnegård, του οποίου το οινοποιείο με το όνομα Blaxsta αποτελεί έναν από τους βορειότερους αμπελώνες του κόσμου. Ο τρύγος ξεκίνησε μόλις την περασμένη βδομάδα. 

Ο Amnegård άρχισε τη δουλειά πριν από 22 χρόνια όντας τότε ένα από τα ελάχιστα εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Τώρα, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σημαντικά οι αμπελώνες με ειδικούς να προβλέπουν ότι η Σουηδία μπορεί να μετατραπεί σύντομα σε «προορισμό» για τους φίλους του κρασιού.  

Τα σταφύλια vidal blanc του Amnegård δέχονται έως και 23 ώρες φωτός ημέρας στην κορύφωση του καλοκαιριού πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πωλεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. «Έχουμε ένα από τα πιο μοναδικά εδάφη στον κόσμο», σημειώνει. 

Αν και οι εκτάσεις με αμπελώνες παραμένουν λίγες συγκριτικά με άλλες χώρες, η Σουηδία έχει καταφέρει να τις επεκτείνει κατά 50% μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10.000 εκτάρια και να αποτελέσουν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιών είναι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν τη σουηδική παραγωγή κρασιού προς τα πάνω. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι η solaris, μια λευκή ποικιλία σταφυλιών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ στη νοτιοδυτική Γερμανία, και η rondo, που είναι κόκκινο κρασί.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM