«Σκότωσα τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν

«Σκότωσαν τον Τζον Λένον επειδή ήθελα να γίνω κάποιος» λέει ο Μαρκ Τσάπμαν Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Τζον Λένον παραδέχτηκε στην επιτροπή αποφυλάκισης ότι ήξερε ότι ήταν λάθος η πράξη του αλλά αναζητούσε τη φήμη και είχε το «κακό» στην καρδιά του.

Ο Μαρκ Τσάπμαν είπε ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες». Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, είπε ότι πυροβόλησε το πιο διάσημο Σκαθάρι επειδή «ήθελε να γίνει κάποιος και τίποτα δεν θα τον σταματούσε».

Ο Τσάπμαν πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον στις 8 Δεκεμβρίου 1980 καθώς αυτός και η Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο διαμέρισμά τους στο Upper West Side.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο σημείο μέχρι να φτάσει η αστυνομία και αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για φόνο δευτέρου βαθμού. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκεται στην φυλακή από το 1981.

Πέρυσι, οι αρχές αρνήθηκαν στον Τσάπμαν για 12η φορά την αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους και πλέον είναι διαθέσιμα τα  πρακτικά από την ακρόαση.

Μιλώντας στο συμβούλιο αποφυλάκισης, ο Τσάπμαν είπε, σύμφωνα με το Sky News ότι είχε μια «εγωιστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή με παγκόσμιες συνέπειες».

«Ήξερα τι έκανα και ήξερα ότι ήταν κακό. Ήξερα ότι ήταν λάθος, αλλά ήθελα τη φήμη τόσο πολύ που ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα και να αφαιρέσω μια ανθρώπινη ζωή. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω τίποτα άλλο ή κανέναν άλλον για αυτό που με έφτασε εκεί», είπε.

«Είχα το κακό μέσα στην καρδιά μου. Ήθελα να γίνω κάποιος και τίποτα δεν επρόκειτο να το σταματήσει αυτό», συνέχισε ο Τσάπμαν, ο οποίος στη συνέχεια είπε ότι η δολοφονία του Λένον ήταν «η μεγάλη μου απάντηση σε όλα. Δεν θα ήμουν πια κανένας».

Σε προηγούμενες ακροάσεις, ο Τσάπμαν περιέγραψε τις ενέργειές του ως «καταφρόνητες» και είπε ότι δεν θα είχε «κανένα παράπονο» αν παρέμενε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της αίτησής του το 2018, είπε ότι ένιωθε «ολοένα και περισσότερη ντροπή» κάθε χρόνο από τότε που διέπραξε το έγκλημα. «Πριν από τριάντα χρόνια δεν μπορούσα να πω ότι ένιωθα ντροπή αλλά τώρα ξέρω τι είναι ντροπή», εξήγησε.

Έκανε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους ξανά τον Αύγουστο του 2020 αλλά ούτε και αυτή έγινε δεκτή. Τότε είχε πει: «Πλήγωσα πολλούς ανθρώπους παντού και αν κάποιος θέλει να με μισήσει, δεν πειράζει, το κατανοώ».

Μιλώντας για την απόφασή του να αρνηθεί την αίτηση αποφυλάκισης, το συμβούλιο είπε ότι η ενέργεια του Τσάπμαν «άφησε τον κόσμο να αναρρώνει από ένα κενό, που αυτός είχε δημιουργήσει».

Τώρα, ο Τσάπμαν, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024 μέχρι να μπορέσει να ασκήσει έφεση ξανά.

Με πληροφορίες του SkyNews/NME

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM