Γιατί είναι τόσο συχνή η έλλειψη της βιταμίνης D3;

Γιατί είναι τόσο συχνή η έλλειψη της βιταμίνης D3; Facebook Twitter
Μια ερώτηση που συχνά προκύπτει στη συζήτηση για τη βιταμίνη D, είναι το κατά πόσο έγινε μόδα. Πώς ξαφνικά οι περισσότεροι ανακαλύψαμε πως πάσχουμε από έλλειψή της;
0

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ που συχνά απασχολεί ενήλικες και παιδιά είναι το χαμηλό ή οριακό επίπεδο βιταμίνης D3, κάτι που θα φανεί σε μια τυχαία αιματολογική εξέταση. Αν σκεφτούμε πως η βιταμίνη D3 συντίθεται με την έκθεσή μας στον ήλιο, πράγματι μας προκαλεί εντύπωση πως σε μια χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια υπάρχει τόσος κόσμος με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Χαμηλότερη έκθεση στον ήλιο

Για αρχή, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι χαμηλότερη απ’ όσο πιστεύουμε. Ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε κυρίως στο προστατευμένο και στεγασμένο περιβάλλον των κατοικιών, των γραφείων και των σχολείων και μετακινούμαστε συνήθως με οχήματα όπως αυτοκίνητα ή μέσα μεταφοράς. Όλα αυτά αυτομάτως σημαίνουν πως η έκθεσή μας στον ήλιο είναι χαμηλότερη απ’ όσο πιστεύουμε.

Μέτρα ηλιοπροστασίας

Από την άλλη, όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, έχουμε επιπλέον ηλιοπροστασία: φοράμε ρούχα που μειώνουν την έκθεσή μας στον ήλιο, καπέλα και αντηλιακό. Βέβαια, αν η ερώτηση είναι τι είναι πιο σημαντικό, η προφύλαξη του δέρματός μας από τις σχετιζόμενες με τον ήλιο κακοήθειες ή η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D με έκθεση στον ήλιο, η απάντηση είναι φυσικά το πρώτο.

Σωματικό λίπος

Οι μελέτες παρατήρησης σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες δείχνουν πως το υψηλό σωματικό λίπος συνδέεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας. Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος, φαίνεται πως η βιταμίνη D, ως λιπόφιλη βιταμίνη, δεσμεύεται στο σωματικό λίπος και δεν απορροφάται.

Βιταμίνη D από τροφές

Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη D που υπάρχει στις τροφές υποδιπλασιάζεται κατά μέσο όρο κάθε μία εικοσαετία. Χονδρικά δηλαδή η βιταμίνη D στις τροφές που τρώγαμε το 2000 ήταν διπλάσια σε σχέση με σήμερα, το 1980 ήταν τετραπλάσια και το 1960 ήταν οκταπλάσια κ.ο.κ.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: αφενός τα ζώα που καταναλώνουμε δεν εκτίθενται πλέον στον ήλιο. Πρόκειται για ζώα που μεγαλώνουν σε στάβλους με στόχο να αποδίδουν περισσότερο κρέας, άρα ήδη η σύνθεση της βιταμίνης D είναι χαμηλή. Αυτό όμως σημαίνει πως το κρέας και τα γαλακτοκομικά που θα καταναλώσουμε εμείς με τη σειρά μας είναι φτωχά σε βιταμίνη D αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, παρατηρούμε αντίστοιχους μηχανισμούς στα οπωροκηπευτικά των θερμοκηπίων: οι ακτίνες που προκαλούν την παραγωγή της βιταμίνης D2 (πρόδρομος της D3), φιλτράρεται από την ίδια την κατασκευή των θερμοκηπίων, με αποτέλεσμα να είναι και μικρότερη η ποσότητα που λαμβάνουμε μέσω τροφής.

Ηλικία

O μηχανισμός σύνθεσης βιταμίνης D3 φαίνεται να υπολειτουργεί όσο μεγαλώνουμε: στο δέρμα μας όλοι έχουμε μια προβιταμίνη που ονομάζεται 7-δεϋδροχοληστερόλη. Όταν αυτή ερχόμαστε σε επαφή με την ακτινοβολία UVB, η προβιταμίνη αυτή μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, είναι δηλαδή πρόδρομός της. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η συγκέντρωση αυτής της προβιταμίνης στο δέρμα μας, κάτι που συνεπάγεται και χαμηλότερα επίπεδα D3.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργεί, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3. Αυτό παρατηρήθηκε αρχικά σε μεγάλες σε μεγάλα αστικά κέντρα με ρύπανση, όπου φάνηκε πως ο πληθυσμός είχε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με κατοίκους της υπαίθρου. Αυτό συμβαίνει γιατί στη ρύπανση δεσμεύεται η ακτινοβολία UVB που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.

Μελανίνη

Φαίνεται πως ο μηχανισμός παραγωγής μελανίνης παίζει και αυτός έναν μικρό ρόλο, αναχαιτίζοντας τη σύνθεση της D3: πράγματι, οι άνθρωποι που μαυρίζουν περισσότερο έχουν σχετικά μικρότερα επίπεδα βιταμίνης D3 σε σχέση με αυτούς που δεν μαυρίζουν. Άρα αν το δέρμα μας μαυρίζει εύκολα, δεν ξεχνάμε να ελέγξουμε τη βιταμίνη D3 στον ετήσιο προληπτικό μας έλεγχο.

Χρόνιες παθήσεις

Όπως και με άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η έλλειψη της βιταμίνης D3 συνδέεται και με μια σειρά παθήσεων. Έτσι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα και εκεί συστήνεται η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μαζί με τακτικούς ελέγχους.

Μια ερώτηση που συχνά προκύπτει στη συζήτηση για τη βιταμίνη D είναι το κατά πόσο έγινε μόδα. Πώς ξαφνικά οι περισσότεροι ανακαλύψαμε πως πάσχουμε από έλλειψή της; Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια τα επίπεδά της δεν εξετάζονταν στον τυπικό αιματολογικό έλεγχο.

Αν ανατρέξουμε για παράδειγμα σε ετήσιους ελέγχους της δεκαετίας του ‘90 ή ακόμη και του 2000, σπάνια θα βρούμε γιατρούς να συνταγογραφούν την εξέτασή της και η αλήθεια είναι πως είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή στην οποία ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερα για τη σημασία και τους ρόλους της και στην οποία ο έλεγχός της έχει γίνει τόσο προσβάσιμος.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ