Γαλλία: Η γρίπη των πτηνών αποδεκατίζει τις πάπιες – Ακριβότερο και σπανιότερο το φουά γκρα φέτος τον χειμώνα

Πάπια Facebook Twitter
Φωτ: Marcus Ganahl on Unsplash
0

Το φουά γκρα θα γίνει σπάνιο είδος και η τιμή του θα αυξηθεί φέτος, αφού η γρίπη των πτηνών αποδεκάτισε τις πάπιες στις χώρες παραγωγής, προειδοποίησαν σήμερα οι Γάλλοι παραγωγοί, προτρέποντας τους λάτρεις του εδέσματος αυτού να αγοράσουν εγκαίρως, εάν θέλουν να το γευτούν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Η παραγωγή φουά γκρα αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30-35% σε σχέση με πέρυσι ενώ η τιμή του θα ανέβει κατά περίπου 20%, λόγω και της αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών. «Το να το μοιραζόμαστε θα είναι το κλειδί, επειδή θα έχουμε πολύ λιγότερο φουά γκρα και συνιστούμε θερμά να το προμηθευτείτε εγκαίρως», είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραγωγών CIFOG, Ερίκ Ντιμάς.

Η Γαλλία, όπως και οι μικρότεροι ανταγωνιστές της στην αγορά φουά γκρα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, έχουν πληγεί σφοδρά από την ιδιαίτερα μεταδοτική γρίπη των πτηνών φέτος, καθώς χάθηκαν 3,8 εκατομμύρια πάπιες. Συνολικά, περίπου 20 εκατομμύρια πουλερικά σφαγιάστηκαν λόγω της επιδημίας, της χειρότερης που έχει βιώσει ποτέ η χώρα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας. Σφαγιάστηκε επίσης το 70% των νεοσσών, κάτι που εμπόδισε τους εκτροφείς να επαναφέρουν την παραγωγή στα προηγούμενα επίπεδα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές –καθώς το γαλλικό φουά γκρα πωλείται κυρίως σε εστιατόρια– οι παραγωγοί είπαν ότι θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τους πάντες, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο ιός έχει γίνει ενδημικός στην Ευρώπη, αφού δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι, όπως συνήθως. Το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 27 εστίες σε πτηνοτροφεία από την 1η Αυγούστου. Ο υπουργός Μαρκ Φεσνό είπε μάλιστα ότι εκφράζονται ανησυχίες για τη σεζόν 2022-23, καθώς ο ιός φαίνεται ότι εξαπλώνεται.

Το φουά γκρα φτιάχνεται από το συκώτι χήνας ή πάπιας, ταϊσμένης με σιτηρά, συχνά με εξαναγκαστική σίτιση. Πωλείται ολόκληρο ή σε πατέ και θεωρείται λιχουδιά τόσο στη δυτική όσο και στην ασιατική κουζίνα. Η πρακτική της αναγκαστικής σίτισης συχνά επικρίνεται ως βαρβαρότητα από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM