ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πιθανές ελλείψεις σε γεωργικά προϊόντα στην Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης - Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες οι αγρότες

Πιθανές ελλείψεις σε γεωργικά προϊόντα στην Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης - Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες οι αγρότες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο Εμανουέλ Λεφέμπβρ παράγει χιλιάδες τόνους αντίδια στο αγρόκτημά του στη βόρεια Γαλλία ετησίως, αλλά φέτος μπορεί να μην καλλιεργήσει λαχανικά λόγω του εξοντωτικού ενεργειακού κόστους που απαιτείται για την κατάψυξη της παραγωγής.

Η περίπτωση του Γάλλου αυτού αγρότη δεν είναι μεμονωμένη. Σε ολόκληρη τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, οι παραγωγοί λαχανικών σκέφτονται σοβαρά πλέον να σταματήσουν τις καλλιέργειες λόγω του οικονομικού πλήγματος από την ενεργειακή κρίση, πράγμα που θα μπορούσε να φέρει ελλείψεις στην αγορά.

Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου θα επηρεάσει τις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια που απαιτούν θερμοκήπιο το χειμώνα καθώς και εκείνες που πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυκτικές αποθήκες, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα αντίδια, θα επηρεαστούν αρνητικά, λόγω του ενεργειακού κόστους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καλλιέργεια αντιδιών συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ενεργειακά. Μετά τη συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και στη συνέχεια μεταφυτεύονται σε δοχεία με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή όλο το χρόνο.

«Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα κάνουμε συγκομιδή αυτό το χειμώνα», λέει ο Λεφέμπβρ.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι Ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο πλήγμα στην παραγωγή και το άλμα στις τιμές σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ μπορεί να στραφούν στην προμήθεια περισσότερων προϊόντων από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον αγροτικό κλάδο στην Ευρώπη. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM