Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή»

Διονύσης Λατινόπουλος: «Μια ανάπλαση που δεν αποτελεί τομή» Facebook Twitter
Eίναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
 που εισπράττει κανείς σήμερα από την ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος είναι πως πρόκειται για μια σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία είναι προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και της απελευθέρωσης δημόσιου χώρου, αλλά δεν αποτελεί τομή, όπως αναμενόταν, στον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η νέα όψη της πλατείας θα προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Όσον αφορά την αισθητική παρέμβαση, φαίνεται προς το παρόν να αδικείται, καθώς θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να (καταφέρουν να) μεγαλώσουν τα δέντρα αλλά και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι φυτεύσεις (ιδίως στις πέργκολες) για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Στη νέα πλατεία μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία που παραπέμπουν σε μια βελτίωση των δεικτών βιώσιμης κινητικότητας και λειτουργικότητας (που όμως περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα) καθώς και στην απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Οφέλη αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή της ανάπλασης (κυρίως στο επίπεδο του δρόμου) όσον αφορά το μικροκλίμα, όταν οι νέες φυτεύσεις μπορέσουν να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς. Ωστόσο τα οφέλη αυτά περιορίζονται από τη χρήση σκληρών υλικών που συμβάλλουν στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Περίπατου, έτσι και στην πλατεία Συντάγματος, ενώ είχε δοθεί αρχικά η εντύπωση ότι θα υπήρχε κάποια προσπάθεια συμμετοχικού σχεδιασμού των έργων, τελικά δεν συνέβη στην πράξη κάτι τέτοιο. Έτσι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία τόσο για να αλλάξουν η νοοτροπία και οι πρακτικές του σχεδιασμού όσο και για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα εξέφραζε ένα κοινό όραμα και θα εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό μια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Μαρία Δέδα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χώρα, Γρόττα, Μητρόπολη: Πώς ένα λιμάνι έγραψε την ιστορία της Νάξου

Ιστορία μιας πόλης / Η Νάξος ήταν πάντα εκεί, από την αρχή της Ιστορίας

Τι αποκαλύπτουν τα εργαστήρια κεραμικής, τα αρχαία λιμάνια, οι τόποι λατρείας και οι ταφές για μια κοινότητα που εξελισσόταν καθώς έβλεπε τον κόσμο να ανοίγεται γύρω της; Η αρχαιολόγος Ξένια Χαραλαμπίδου «διαβάζει» τα υλικά ίχνη που εξηγούν πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητα της αρχαίας Νάξου μέσα από πίθους, αγγεία, χώρους συμποσίων και ταφές, ξεδιπλώνοντας την πορεία μιας κοινότητας μέσα από τη λατρεία, την καθημερινότητα και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Ζούμε, ρε! / Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Μια νέα δυνατότητα στο 1555.gov.gr επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα — κάνοντας την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες πιο ανθρώπινη και πιο προσβάσιμη.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Θάλεια Ματίκα: «Η τηλεόραση έχει αλλάξει πολύ προς το χειρότερο σήμερα»

Lifo Videos / Θάλεια Ματίκα: «Παίζω σχεδόν πάντα μια δυναμική γυναίκα που αγαπά έναν άντρα ολοκληρωτικά»

Η Θάλεια Ματίκα μιλά για τη διαδρομή της σε θέατρο και τηλεόραση, την εξέλιξη του χώρου, τις δυσκολίες, το #MeToo, τη συνεργασία με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη και το άγχος του επόμενου βήματος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Άκου την επιστήμη / Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Υπάρχει, τελικά, δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο; Μπορούμε να δημιουργήσουμε «ψηφιακούς κλώνους» ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή; Και πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να διαχειριστεί τις τεράστιες τεχνολογικές και ηθικές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας; Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής και Βιοηθικής στο ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

H κατάσταση των πραγμάτων / Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας για άλλη μια φορά κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τη διεθνή στρατηγική απέναντι στην κλιματική κρίση; Η Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο ΕΚΠΑ και κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, αναλύει όσα πέτυχε –και όσα δεν κατάφερε– η φετινή διάσκεψη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απαγωγή Κυπριωτάκη: Αδίστακτοι για 154.000 ευρώ

Αληθινά εγκλήματα / Απαγωγή Κυπριωτάκη: Αδίστακτοι για 154.000 ευρώ

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την απαγωγή του 50χρονου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, που προκάλεσε οργή στην κοινωνία της Κρήτης εξαιτίας της αγριότητας των δραστών.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει το ποίημα «Daddy» της Σίλβια Πλαθ

Lifo Videos / «Daddy»: Η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει το ποίημα της Σίλβια Πλαθ

Γράφτηκε το 1962 και θεωρείται έκτοτε, ορόσημο της εξομολογητικής ποίησης. Στο ποίημα, η Πλαθ παρουσιάζεται να «σκοτώνει» τον πατέρα της, για να μπορέσει να απελευθερωθεί και να προχωρήσει στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς με διέλυσαν στο squash και η υπαρξιακή κρίση του 2025

LiFO Vidcasts / Πώς με διέλυσαν στο squash και η υπαρξιακή κρίση του 2025

«Άλλο ένα podcast 3.0», άλλο ένα επεισόδιο όπου ο Θωμάς Ζάμπρας χάνει ντροπιαστικά σε ένα άθλημα που δεν ξέρει καν αν θεωρείται άθλημα, εξηγεί γιατί το 2025 δεν γίνεται να μην έχεις υπαρξιακό meltdown και βρίσκει το θετικό μέσα στο απόλυτο σκοτάδι μαζί με το καλύτερο τυρί στον κόσμο.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Όταν κέρδισα το “Voice” μού είπαν ότι είμαι πολύ χοντρός για την ηλικία μου»

Lifo Videos / «Όταν κέρδισα το “Voice” μού έλεγαν ότι είμαι πολύ χοντρός»

Ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Κύπρου και δεν άφησε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Ο τραγουδιστής Γιάννης Μαργάρης μιλά για το bullying, τη σεξουαλικότητα, την απώλεια, την αποδοχή και το «δώρο» που έκανε στον εαυτό του να χάσει 70 κιλά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει το σπίτι που θες στην πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Ψυχή & Σώμα / Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει σπίτι σε μια πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Από μαγικά διαμερίσματα που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις ποτέ, μέχρι σπίτια που… καλύτερα να μη μάθεις τι κρύβουν. Όλα τα έχει δει η Αρετή Zώρου, ή αλλιώς το «Κορίτσι για σπίτι», όπως συστήνεται στο Instagram.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς, μόνο και μόνο επειδή και η οικογένειά τους ήταν στην πολιτική»

LiFO politics / Στάθης Καλύβας: «Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς»

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη μιλά για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την αναγκαιότητα για κριτική ικανότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που θα μας επιτρέψουν να αντισταθούμε στην ψηφιακή επέλαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ