ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Αίμα και οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Τι είναι το λόμπι NRA και γιατί είναι τόσο ισχυρό

Αίμα και οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Τι είναι το λόμπι NRA και γιατί είναι τόσο ισχυρό Facebook Twitter
GETTY
0

Παγκόσμιο αποτροπιασμό και θλίψη έχει προκαλέσει το νέο μακελειό στις ΗΠΑ, όπου 19 παιδιά και δύο δασκάλες δολοφονήθηκαν, όταν ένας 18χρονος εισέβαλε με όπλο στο σχολείο και άνοιξε πυρ. 

«Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του λίγες ώρες μετά το μακελειό. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Φέτος, σημειώθηκαν 213 περιστατικά πυροβολισμών, συμβάντα στα οποία τουλάχιστον τέσσερα άτομα δέχθηκαν πυρά ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Gun Violence Archive. Το 2021 καταγράφηκαν 692 παρόμοια αιματηρά περιστατικά, σε σύγκριση με 610 κατά τη διάρκεια του 2020.

Όμως, παρά το αίμα που χύνεται στην Αμερική κάθε χρόνο, το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα αποτύχει να εγκρίνει τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων. Τα εμπόδια για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τα όπλα στις ΗΠΑ είναι πολλά, αλλά οι ακτιβιστές τονίζουν ότι δεν θα τα παρατήσουν μέχρι να γίνουν αλλαγές.

Ωστόσο, ποιο είναι το λόμπι όπλων που είναι τόσο ισχυρό;

Η National Rifle Association (NRA) είναι η πιο ισχυρή οργάνωση που ασκεί πίεση για τα δικαιώματα κατοχής όπλων στις ΗΠΑ.

Τι είναι η NRA; 

Ιδρύθηκε το 1871 από δύο βετεράνους του Αμερικανικού Εμφυλίου ως μέσο για την «προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης τυφεκίων με ένα επιστημονικό τρόπο».

Η εμπλοκή της NRA με τα πολιτικά δρώμενα ξεκίνησε το 1934 όταν άρχισε να ενημερώνει τα μέλη της σχετικά με επερχόμενα νομοσχέδια για τα πυροβόλα όπλα. Υποστήριξε δύο νόμους ελέγχου της οπλοκατοχής, το National Firearms Act το 1934 και το Gun Control Act του 1968.

Έγινε πιο ενεργή πολιτικά μετά την ψήφιση του GCA τη δεκαετία του 1970.

Το 1975, άρχισε να προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα την πολιτική πραγματικότητα μέσω ενός νεοσύστατου λόμπι, του Ινστιτούτου Νομοθετικής Δράσης. Το 1977 σχημάτισε τη δική της Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (PAC), για να διοχετεύει κεφάλαια στους πολιτικούς.

Η NRA συγκαταλέγεται πλέον στις πιο ισχυρές ομάδες λόμπι ειδικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, με σημαντικά κεφάλαια για να επηρεάζει τα μέλη του Κογκρέσου στην πολιτική των όπλων. Επικεφαλής της είναι ο Γουέιν ΛαΠιέρ.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον προσπαθεί να διαλύσει το NRA, με αφορμή μία περίπτωση εσωτερικής κατάχρησης κεφαλαίων. Η NRA περιέγραψε τη μήνυση ως «αβάσιμη, προμελετημένη επίθεση».

Πόσο μεγάλος είναι ο προϋπολογισμός;

Το 2020, η NRA ξόδευε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το λόμπι χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά του για πεδία βολής και εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταξύ άλλων.

Η NRA ξοδεύει επίσημα περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να επηρεάσει την πολιτική σχετικά με τα όπλα – το καταγεγραμμένο ποσό που δαπανήθηκε για την άσκηση πίεσης το 2014 ήταν 3,3 εκατομμύρια δολάρια. 

Ωστόσο, αυτές είναι μόνο οι καταγεγραμμένες εισφορές στους νομοθέτες και σημαντικά ποσά δαπανώνται αλλού μέσω PAC και ανεξάρτητων εισφορών - κεφάλαια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η NRA ασκεί επίσης σημαντική έμμεση επιρροή μέσω μελών της, πολλοί εκ των οποίων θα ψηφίσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επί του ζητήματος.

Η NRA έχει φτάσει σε σημείο να βαθμολογεί τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Α έως το Στ σχετικά με το πόσο φιλικοί είναι προς τα όπλα

Αυτές οι βαθμολογίες μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και ακόμη να στοιχίσουν το αξίωμα στους υποψηφίους που υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, οι δαπάνες της NRA για πολιτικές εκστρατείες μειώθηκαν. Αυτό έγινε εν μέσω της ανόδου των ομάδων υπέρ του ελέγχου, οι οποίες έλαβαν εκατομμύρια δολάρια από υποστηρικτές που αντιτίθενται στις περισσότερες πολιτικές της NRA. 

Πόσο μεγάλη είναι η NRA;

Οι εκτιμήσεις για τα μέλη της NRA διαφέρουν εδώ και δεκαετίες. Η ένωση υποστήριξε ότι τα μέλη αυξήθηκαν σε σχεδόν 5 εκατ. ως απάντηση στη μαζική επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, αλλά ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι ο αριθμός πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί ότι «φουσκώνει» τη συμμετοχή και τους αριθμούς. 

Η NRA έχει καυχηθεί για ορισμένα διάσημα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. Παραιτήθηκε από την ομάδα το 1995 αφού ο ΛαΠιέρ χαρακτήρισε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες «τραμπούκους με μπότες» στον απόηχο βομβιστικής επίθεσης σε κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα Σίτι.

Ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλτον Ίστον ήταν πρόεδρος της NRA μεταξύ 1998 και 2003. Ο Ίστον κρατούσε περήφανα ένα τουφέκι σε συνέδριο της NRA μετά από πυροβολισμούς στο σχολείο Κόλουμπαϊν, το 1999, λέγοντας ότι θα του πάρουν το όπλο «από τα παγωμένα, νεκρά χέρια του».

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη η Ένωση;

Η NRA ασκεί έντονη πίεση κατά όλων των μορφών ελέγχου των όπλων και υποστηρίζει ότι «περισσότερα όπλα κάνουν τη χώρα πιο ασφαλή.»

Βασίζεται και υπερασπίζεται μια στρεβλή ερμηνεία της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, που επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν όπλα χωρίς καμία κυβερνητική επιτήρηση.

Το λόμπι δέχθηκε «πυρά» και από τις δύο πολιτικές πλευρές στον απόηχο των πυροβολισμών στο Σάντι Χουκ, όταν ο ΛαΠιέρ δήλωσε ότι η απουσία ένοπλου φρουρού στο σχολείο ευθύνεται για την τραγωδία.

Αντιτίθεται σθεναρά στις περισσότερες τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές νομοθεσίες που θα περιόριζαν την κατοχή όπλων. Για παράδειγμα, άσκησε πιέσεις για να μεταπωληθούν τα όπλα που κατασχέθηκαν από την αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή των όπλων ήταν, στην πραγματικότητα, σπατάλη καλών όπλων.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως η NRA προωθεί πολιτικές υπέρ της ανοιχτής και εμφανούς οπλοφορίας σε κάθε δημόσιο χώρο.

Με πληροφορίες BBC
 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ