Ο Σολτς δεν σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο -«Εμπόδιο» ο αποκλεισμός του Σταϊνμάιερ

Ο Όλαφ Σολτς Facebook Twitter
Φωτ: EPA/JENS KRICK
0

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί το Κίεβο, λόγω του αποκλεισμού του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «εμπόδιο».

Ο αποκλεισμός του Σταϊνμάιερ από επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία είχε προγραμματιστεί τον Απρίλιο από κοινού με τους προέδρους της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, «στέκει ως εμπόδιο» για μια επίσκεψη του καγκελάριου, δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

O Όλαφ Σολτς περιέγραψε μάλιστα την ακύρωση της πρόσκλησης του Γερμανού προέδρου από την ουκρανική πλευρά ως «πολύ αξιoσημείωτη διαδικασία» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αρθεί αυτό το εμπόδιο, ήταν κατηγορηματικός: «Πρώτα από όλα, για εμάς τους δημοκράτες, πρέπει να είναι μέρος της δουλειάς μας να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν μπορεί να λες ότι δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί τη χώρα ο πρόεδρος μιας χώρας η οποία προσφέρει τόση στρατιωτική βοήθεια, τόση οικονομική στήριξη και ό,τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας. Και όταν μάλιστα αυτός ο πρόεδρος έχει μόλις επανεκλεγεί με τόσο μεγάλη πλειοψηφία», ανέφερε.

Στο Κίεβο πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί εντός της εβδομάδας ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στην ουκρανική ηγεσία. Ο Σολτς δήλωσε ενήμερος για την επίσκεψη και τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για αυτήν, αν και προηγουμένως ο αρχηγός του CDU είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει επιφυλάξεις.

«Ως βουλευτής και αρχηγός της αντιπολίτευσης ισχυρίζομαι ότι μπορώ μόνος μου να αποφασίσω αν θα κάνω ένα τέτοιο ταξίδι ή όχι», δήλωσε ο Μερτς και επέκρινε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι ο καγκελάριος δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το Κίεβο από την αρχή του πολέμου. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται ούτε να το κρίνει ούτε να το σχολιάσει, αυτή είναι η απόφασή μου», τόνισε και διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητήσει προστασία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, η οποία, μετά την πρόσφατη επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποτρέπει τους Γερμανούς πολιτικούς από επισκέψεις στην Ουκρανία.

Ο Μερτς δήλωσε ακόμη ότι συνέστησε στον καγκελάριο να μεταβεί ο ίδιος στο Κίεβο, «αλλά δεν το έχει κάνει και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ένα μέλος της κυβέρνησης να προγραμματίσει το ταξίδι». «Αν κάποιος έχει προσκληθεί, αποφασίζει μόνος αν θα πάει ή όχι. Και δεν ζητώ καν άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του CDU, αναφερόμενος στην πρόσκληση που του έχει απευθύνει το ουκρανικό κοινοβούλιο. Δεν αποκάλυψε πάντως αν πρόκειται να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM