No.1

Η Metropolitan Opera κόβει τους δεσμούς με καλλιτέχνες που είναι υπέρ του Πούτιν

Η Metropolitan Opera κόβει τους δεσμούς με καλλιτέχνες που είναι υπέρ του Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η Metropolitan Opera ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα συνεργάζεται με καλλιτέχνες ή θεσμούς που έχουν εκφράσει υποστήριξη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προστέθηκε στη λίστα πολιτιστικών οργανισμών που επιδιώκουν να πάρουν αποστάσεις από Ρώσους καλλιτέχνες εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία

Ο γενικός διευθυντής, Πίτερ Γκελμπ, δήλωσε ότι η Metropolitan Opera- που για χρόνια δουλεύει με Ρώσους καλλιτέχνες και έχει συνεργασία με το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας- έχει υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας. 

«Αν και πιστεύουμε ισχυρά στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που διαχρονικά υπάρχει ανάμεσα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς θεσμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πλέον δεν μπορούμε να εμπλεκόμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή που υποστηρίζονται από εκείνον», δήλωσε ο Γκελμπ.  

Αυτή η πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι να σταματήσει η εισβολή και οι σκοτωμοί, να αποκατασταθεί η τάξη και να υπάρξουν επανορθώσεις».  

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει καλλιτέχνες όπως η σούπερσταρ σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, η οποία έχει δεσμούς με τον Πούτιν και κάποτε φωτογραφήθηκε να κρατά σημαία που χρησιμοποιείται από κάποιες ομάδες αυτονομιστών της Ουκρανίας οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η Νετρέμπκο ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην όπερα «Turandot» του Πουτσίνι, από τις 30 Απριλίου. 

Η σοπράνο έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από την εισβολή και με δήλωση που ανάρτησε στο Instagram το Σάββατο ανέφερε ότι είναι αντίθετη σε αυτό τον πόλεμο και εξέφρασε την ελπίδα της να τερματιστεί η εισβολή. «Δεν είναι σωστό να αναγκάζονται καλλιτέχνες ή δημόσια πρόσωπα να εκφράσουν ανοιχτά τις πολιτικές απόψεις τους και να αποκηρύξουν την πατρίδα τους», επεσήμανε όμως. Δεν είναι σαφές αν αυτή η δήλωση θα είναι αρκετή για τη Metropolitan Opera, μετά τη νέα απόφαση. 

Η απόφαση πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της συνεργασίας με το θέατρο Μπολσόι, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας παραγωγής του «Lohengrin» του Βάγκνερ, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη σεζόν. Η Met βασιζόταν στο Μπολσόι για τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης. 

«Πιστεύω δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κατασκευάσουμε μόνοι μας τα κοστούμια και τα σκηνικά», δήλωσε ο Γκελμπ και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η συνεργασία με το Μπολσόι, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, πιθανότατα θα τερματιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. 

«Είναι φριχτό το γεγονός ότι καλλιτεχνικές σχέσεις, τουλάχιστον προσωρινά, είναι οι παράπλευρες απώλειες αυτών των ενεργειών του Πούτιν», επεσήμανε. 

Τις τελευταίες ημέρες, Ρώσοι καλλιτέχνες δέχονται πιέσεις για να καταδικάσουν τις ενέργειες του Πούτιν, διαφορετικά είναι αντιμέτωποι με ακυρώσεις συνεργασιών. Το Carnegie Hall και η Φιλαρμονική της Βιέννης την προηγούμενη εβδομάδα διέκοψαν τη συνεργασία με δύο Ρώσους καλλιτέχνες, για σειρά προγραμματισμένων εμφανίσεων, λόγω των σχέσεών τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πρόκειται για τον μαέστρο Βαλερί Γκεργκίεφ και τον πιανίστα Ντένις Ματσούεφ, ενώ ο πρώτος κινδυνεύει να χάσει αρκετές σημαντικές θέσεις, μεταξύ άλλων του διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Μονάχου. 

Την Κυριακή ο ατζέντης του Γκεργκίεφ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία τους. «Έχει καταστεί αδύνατο για εμάς- και ξεκάθαρα ανεπιθύμητο- να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Γκεργκίεφ, ενός εκ των κορυφαίων μαέστρων όλων των εποχών, οραματιστή καλλιτέχνη που τον θαυμάζουμε πολλοί από εμάς, ο οποίος δεν τερματίζει- ή δεν μπορεί να τερματίσει- δημοσίως την εδώ και καιρό εκφρασμένη υποστήριξη για το καθεστώς που διαπράττει τέτοια εγκλήματα», ανακοίνωσε ο Μάρκους Φέλσνερ. 

Επίσης, η βασιλική όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει παράσταση των μπαλέτων Μπολσόι που είχε προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM