Τα Ιταλικά μουσεία θα πουλήσουν ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων των Ντα Βίντσι, Καραβάτζο και Μοντιλιάνι

Τα Ιταλικά μουσεία θα πουλήσουν ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων των Ντα Βίντσι, Καραβάτζο και Μοντιλιάνι Facebook Twitter
Καραβάτζο: Καλάθι με φρούτα | Courtesy of Veneranda Biblioteca Ambrosiana and Cinello
0

Μια νεκρή φύση του Καραβάτζο, η Μαντόνα με την Καρδερίνα του Ραφαέλ και η La Scapigliata του Ντα Βίντσι είναι ανάμεσα στα έργα αριστουργήματα που θα εκτεθούν στη γκαλερί Unit London του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και στην οποία θα πωληθούν ψηφιακά αντίγραφα των έργων.

Τέσσερα ιταλικά μουσεία βρίσκονται πίσω από αυτή την έκθεση με τα εμβληματικά έργα των οποίων θα πωληθούν τα αντίγραφα και σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την υποστήριξη της συντήρησης των πρωτότυπων έργων, ενώ θα επιχειρηθεί παράλληλα να αυξηθεί η πρόσβαση του κοινού σε αυτά.

Η έκθεση Eternalising Art History: From Da Vinci to Modigliani (16 Φεβρουαρίου-19 Μαρτίου) θα παρουσιάσει έξι ψηφιοποιημένους πίνακες σε οθόνες των ίδιων διαστάσεων μέσα σε πλαίσια που είναι ίδια με εκείνα των πρωτότυπων έργων. Τα αντίγραφα έχουν παραχθεί από την ιταλική εταιρεία Cinello, η οποία κατοχύρωσε την τεχνολογία για τη δημιουργία αυτών των κρυπτογραφημένων ψηφιακών έργων τέχνης, γνωστών ως DAWs. Θα πωλούνται ως NFT στο blockchain Ethereum σε εκδόσεις των εννέα, με τιμή από 135.000 δολάρια  έως 650.000 δολάρια.

Τα μουσεία που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του εγχειρήματος είναι οι Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία, που πέρσι πούλησαν ένα DAW του πορτραίτου της Αγίας Οικογένειας του Μικελάντζελο για 140.000 δολάρια, το Doni Tondo, το Complesso Monumentale della Pilotta στην Πάρμα και η Πινακοθήκη της Μπρέρα και η Biblioteca Ambrosiana στο Μιλάνο.

Τα Ιταλικά μουσεία θα πουλήσουν ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων των Ντα Βίντσι, Καραβάτζο και Μοντιλιάνι Facebook Twitter
Ραφαέλ: Μαντόνα με την καρδερίνα, 1506 | Courtesy of the Uffizi Galleries and Cinello

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα μοιράζονται εξίσου μεταξύ του Unit London και των μουσείων. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

Όταν ένας συλλέκτης αγοράζει το έργο, λαμβάνει τα φυσικά στοιχεία: την οθόνη, μια ενσωματωμένη μονάδα δίσκου που δημιουργεί την εικόνα, το πλαίσιο - αντίγραφο και το πιστοποιητικό γνησιότητας. Λαμβάνουν επίσης τα ψηφιακά στοιχεία: το NFT και μια μοναδική σύνδεση στην εφαρμογή.

Οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν αυτά τα DAW και, όπως με τα περισσότερα NFT, τα μουσεία θα λαμβάνουν δικαιώματα για όλες τις περαιτέρω πωλήσεις. Ωστόσο, τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας θα παραμείνουν στα μουσεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συλλέκτες δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τα DAW για εμπορικό όφελος, όπως η εμπορευματοποίηση τους.

Τα DAW περιγράφονται πλέον ως «παιχνίδια» που αλλάζουν τους δανεισμούς στα μουσεία και με τεχνολογία που επιτρέπει στα ιδρύματα να να γνωρίσουν την τέχνη όλο και περισσότεροι χρήστες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM