To καινοτόμο πρότζεκτ των Pila Studio σε μια παλιά βιομηχανική ζώνη στο Παρίσι

PILA STUDIO Facebook Twitter
0

O Hλίας Παπαγεωργίου και η Χριστίνα Παπαλεξανδρή, οι διακεκριμένοι αρχιτέκτονες του γραφείου PILA studio μιλούν στο αφιέρωμα του ADM The Green Issue για το καινοτόμο έργο ανάπλασης της περιοχής MBK στο Bobigny, σε μία παλιά βιομηχανική ζώνη στις όχθες καναλιού στο Παρίσι.

Tο αρχιτεκτονικό γραφείο PILA, σε συνεργασία με την ομάδα του MKNO επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν το γενικό σχέδιο και την ανάπλαση της περιοχής μετά από διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την πόλη του Bobigny και την περιοχή Est Ensemble στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος Reinventing Cities, ενός διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας του C40 - Cities Climate Leadership Group, που στοχεύει στην ανάπλαση αστικών περιοχών με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης.

pila

Aπό τους Pila Studio:

Με την αύξηση του αστικού πληθυσμού, της πυκνότητας του στο χώρο και την κλιματική αλλαγή οι στρατηγικές προσαρμογής ως προς πιο βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης και σχεδιασμού αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των πόλεων σήμερα.

Ως αρχιτέκτονες καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Σημαντικός φυσικά είναι ο θεσμικός ρόλος προς αυτή την κατεύθυνση ώστε οι αντίστοιχες προτάσεις να περνάνε από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση και να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής.

Το έργο ΜΚΝΟ αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς επιλέχθηκε σε διαγωνισμό στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος Reinventing Cities, ενός διεθνή διαγωνισμού καινοτομίας του C40 - Cities Climate Leadership Group, που στοχεύει στην ανάπλαση αστικών περιοχών με σκοπό να αποτελέσουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. 

PILA STUDIO Facebook Twitter

Η συγκεκριμένη πρότασή δημιουργεί ένα περιβαλλοντικό, αστικό και κοινωνικό κέντρο για την περιοχή, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 22% καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Η υλοποίηση βασίζεται στην εκτενή χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών και στη χρήση πάνω από 50% ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, εφαρμόζοντας ένα πλήρες πλάνο με ήπιες λύσεις μετακίνησης. Τέλος, τα κτίρια θα σχεδιαστούν με ευέλικτες κατόψεις ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν πληθώρα διαφορετικών χρήσεων με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των χωρικών δυνατοτήτων τους και την αύξηση της διάρκειας ζωής τους. Με την αναδημιουργία 5.000 τ.μ. φυτεμένων εκτάσεων που συμπεριλαμβάνουν φυτεμένα δώματα, το MKNO θα αυξήσει την ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες με την φυσική διαχείριση των όμβριων υδάτων, προσφέροντας παράλληλα στους κατοίκους ένα ευχάριστο περιβάλλον ζωής.      

 

PILA STUDIO Facebook Twitter
                           

               

Όσον αφορά την περίπτωση της Αθήνας, θεωρούμε σημαντική την ύπαρξη ενός συνολικού οράματος. Από πλευράς μας, πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, ως προς τη διαχείριση και τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Σημαντικός άξονας σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την προστασία των μοναδικών φυσικών στοιχείων ανάμεσα στα οποία η Αθήνα έχει την τύχη να βρίσκεται, όπως η θάλασσα και τα βουνά που την περικλείουν, αλλά και η ουσιαστική ένταξη τους στη ζωή της πόλης. Επίσης, η ένταξη του πράσινου σε όλες τις γειτονιές μέσω του ανασχεδιασμού των δρόμων και των πεζοδρομίων και οι ήπιες, μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, μπορούν να δημιουργήσουν νέες μορφές ελεύθερων χώρων. Πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των κενών, εγκαταλελειμμένων κτιρίων της πόλης με σκοπό την επανάχρηση τους. Τέλος, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, ώστε να γίνει πιο φιλική, πιστεύουμε πως είναι η ανάπτυξη δικτύων που διευκολύνουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. 


www.pila.studio

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

ADM 2025: The Urban Issue / Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

Το εμφανές σκυρόδεμα και οι γκρι τόνοι επανέρχονται στον αθηναϊκό αστικό ιστό, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο αισθητικής ιστορίας, κοινωνικών μετατοπίσεων και ψηφιακής επιρροής. Από τον μπρουταλισμό στην εποχή των hashtags, πότε η χρήση του γκρι είναι ζήτημα λειτουργίας, πότε συνήθειας και πότε συνειδητής εικόνας για το τι σημαίνει σύγχρονο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

ADM 2025: The Urban Issue / Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

Μπορούμε να δούμε την Αθήνα ως ένα δίκτυο με «πάρκα», συνεπή όμως απέναντι στη φύση και στην ουσία της πόλης; Πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα» του Δημήτρη Φιλιππίδη είναι μια πηγή έμπνευσης που μας δίνει μια άλλη οπτική για την πόλη και το πράσινό της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
«Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

ADM 2025: The Urban Issue / «Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

Καθώς η Στοά Αρσακείου αναδύεται ξανά μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ο Θωμάς Αμαργιανός, principal architect του γραφείου BETAPLAN, εξηγεί πώς εντάσσεται αυτό το έργο αποκατάστασης σε μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού κέντρου της πόλης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

Με σύγχρονα εργαλεία, καθαρές συνθετικές αρχές και βαθιά γνώση του εργοταξίου, το γραφείο LKMK architects αποτυπώνει έναν αρχιτεκτονικό λόγο που ισορροπεί μεταξύ δημιουργικότητας και τεχνικής ακρίβειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR