Εφημερίδα Αυγή: Φόβοι για «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο - 14 άτομα αποχώρησαν με εθελούσια

Εφημερίδα Αυγή: Φόβοι για «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο - 14 άτομα αποχώρησαν με εθελούσια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Κρίσιμη είναι η περίοδος αυτή για τους εργαζομένους της εφημερίδας «Η Αυγή» υπό το φόβο αναστολής της λειτουργίας της ημερήσιας έκδοσής της, μετά από 70 χρόνια κυκλοφορίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της lifo.gr, την εθελούσια έξοδο που είχε ανακοινωθεί προ ημερών, έχουν αποδεχτεί 14 άτομα. Ωστόσο, η εργοδοσία θέλει τουλάχιστον διπλάσιες αποχωρήσεις, με τον διευθυντή της εφημερίδας, Άγγελο Τσέκερη να τελεί υπό παραίτηση.

«Οι περισσότερες πληροφορίες που φθάνουν στα αυτιά μας κάνουν λόγο ότι σχεδιάζεται να κλείσει η καθημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ στις αρχές του έτους, ολοκληρώνοντας το σχέδιο διάλυσής της. Δεν υπάρχει φυσικά καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης, κι αυτή τη φορά φαίνεται πως απροειδοποίητα θα κληθούμε να υποστούμε αποφάσεις για τις ζωές μας, χωρίς τη συμμετοχή μας σε καμία από αυτές. Όμως η χρεωκοπία της εφημερίδας και η διάλυση του δημοσιογραφικού στίγματος 70 ετών ιστορικής πορείας έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τής εφημερίδας στην ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μορφονιός, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην εφημερίδα.

«Οι λύσεις εκτόνωσης πλέον δεν υπάρχουν, κάναμε ό, τι περνούσε από το χέρι μας για να διασώσουμε την εφημερίδα, όμως κάποιοι εξακολουθούν να επιβουλεύονται σχέδια για τη διάλυσή της με το κλείσιμο του καθημερινού και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας. Σε μια περίοδο μάλιστα με τις συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας από τη ΝΔ να είναι πιο φανερές από πότε, κάποιοι μαικήνες της πολιτικής εξακολουθούν να θέλουν να βγάζουν τα ματάκια τους με τα χεράκια τους, αλλά θα αναλάβουν και το κόστος για αυτό. Κατά συνέπεια, υπάρχει πλέον ένας δρόμος και πρέπει να οργανωθούμε για αυτό: αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας σε γενική συνέλευση εργαζομένων για σήμερα. 

«Δεν πρέπει να κλείσει»


«Δεν πρέπει να κλείσει» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. 

Ερωτηθείς για το αν κλείσει η καθημερινή έκδοση, ο κ. Βούτσης είπε χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι δεν πρέπει να κλείσει και ότι δεν θα πάει σε μια τέτοια εξέλιξη, για οικονομικούς λόγους προφανώς. Εξελίσσεται και περί αυτού πρόκειται, ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με πολύ σημαντικές απολαβές και ελπίζω ότι για μια ακόμα φορά σε έναν τέτοιο χώρο που έχει δοκιμαστεί διαχρονικά και επώδυνα οικονομικά, θα βρεθούν οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνω ότι θα κλείσει το καθημερινό φύλλο. Δεν είμαι ούτε στο ΔΣ της Αυγής, ούτε ξέρω τα οικονομικά δεδομένα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει το εγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με τις εθελούσιες εξόδους».
 


Στις 27 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ -που δίνει ποσοστό κρατικής επιχορήγησης για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης- είχε ανακοινώσει τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης τής εφημερίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ΑΥΓΗ από το 1952 μάχεται για την ενημέρωση. Σε καιρούς δύσκολους για την κοινωνία και την χώρα στάθηκε όρθια, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα, παλεύοντας για τα δίκαια του λαού από την θέση της Αριστεράς, πρωτοστατώντας στους κοινωνικούς αγώνες. Για να παραμείνει όρθια χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες. Άντεξε σε χαλεπούς καιρούς και απέκρουσε τις επιθέσεις εναντίον της, ενώ μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας της από τη Χούντα, επανήλθε συμμετέχοντας από την πλευρά της στους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Η ΑΥΓΗ δεν είχε ποτέ προνομιακές διαφημιστικές απολαβές από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν έλαβε θαλασσοδάνεια με «αέρα» όπως άλλοι όμιλοι του ενημερωτικού χώρου, έλαβε ψίχουλα από τις «Λίστες Πέτσα» εν αντιθέσει με λαθρόβια μέσα ενημέρωσης που είναι εκλεκτά του σημερινού ενοίκου του Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε και παραμένει ανέκαθεν πιστός στην αρχή της διαχείρισης των οικονομικών του με άξονα την διαφάνεια. Στηρίχθηκε και στηρίζεται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών του, δεν έλαβε ποτέ θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες που δάνεισαν με σχεδόν 300 εκατομμύρια την ΝΔ, αποπλήρωσε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δανείων του. 

Η πολυετής κρίση στον Τύπο, η αρχή της οποίας τοποθετείται ακόμα και πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επέφερε βαριά πλήγματα στην ΑΥΓΗ. Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου της Αριστεράς στάθηκε όρθια. Ωστόσο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Για τους λόγους αυτούς, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στην ΑΥΓΗ. 

Το πρόγραμμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Στόχος είναι οι οικειοθελώς αποχωρούντες να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, η ΑΥΓΗ επέλεξε να μην αξιοποιήσει ουδεμία από τις αντεργατικές προβλέψεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν. 

Το πρόγραμμα απηχεί τον αναγκαίο σεβασμό στους εργαζόμενους και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην εφημερίδα. Η επιτυχία του, θα κρίνει και την επιβίωση της.

Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή και να ισχυροποιηθεί. 

Είναι ζήτημα πολυφωνίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων

TV & Media / Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων

Η έκτη και τελευταία σεζόν του «Emily in Paris» ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της και η Λίλι Κόλινς αποχαιρέτησε δημόσια την Έμιλι Κούπερ. Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix στις 24 Δεκεμβρίου
THE LIFO TEAM
«Η μεγαλύτερη κλοπή εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία»: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα OpenAI–Microsoft

TV & Media / «Η μεγαλύτερη κλοπή εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία»: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα OpenAI–Microsoft

Νέα αποσφραγισμένα έγγραφα στην αγωγή των New York Times δείχνουν στελέχη να περιγράφουν τα AI προϊόντα ως υποκατάστατα της ενημέρωσης και το scraping ως πρωτοφανή «κλοπή εργασίας». Οι εταιρείες επιμένουν ότι η εκπαίδευση μοντέλων καλύπτεται από το fair use
THE LIFO TEAM
ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΓΑΖΑ EUROVISION 2027 ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ

TV & Media / Eurovision 2027: Η Ιρλανδία θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό ξανά λόγω του πολέμου στη Γάζα

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιρλανδίας επικαλέστηκε την «συνεχιζόμενη και φρικτή απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα» και την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζεται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
Οι New York Times αναβιώνουν τη θρυλική στήλη «Media Equation» του Ντέιβιντ Καρ επειδή τα media έγιναν πάλι χάος

TV & Media / Οι New York Times αναβιώνουν τη θρυλική στήλη «Media Equation» του Ντέιβιντ Καρ επειδή τα media έγιναν πάλι χάος

Είκοσι χρόνια μετά τον Ντέιβιντ Καρ, η εφημερίδα επαναφέρει τη θρυλική στήλη σε μια εποχή όπου βίντεο, podcast, τεχνητή νοημοσύνη, deepfake και η κρίση της διαδικτυακής αναζήτησης έχουν διαλύσει τα παλιά σύνορα της ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Υποστηρικτής του MAGA παραιτήθηκε από το ΔΣ του ομίλου που εκδίδει τα Out, The Advocate και Them μετά τον σάλο

TV & Media / Υποστηρικτής του MAGA παραιτήθηκε από το ΔΣ του ομίλου που εκδίδει τα Out, The Advocate και Them μετά τον σάλο

Ο Jay Katari είχε δωρίσει 10.000 δολάρια σε Ρεπουμπλικανό πολιτικό με θέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και είχε ειρωνευτεί τις αντωνυμίες πριν από τον διορισμό του. Η αντίδραση κουίρ και τρανς συντακτών οδήγησε στην αποχώρησή του μέσα σε μία ημέρα.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δάκρυσε όταν η Έιμι Πόλερ τον ευχαρίστησε που μιλά δημόσια

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δάκρυσε όταν η Έιμι Πόλερ τον ευχαρίστησε που μιλά δημόσια

Η Έιμι Πόλερ εξηγούσε στον 83χρονο ηθοποιό γιατί έχει σημασία το ότι εξακολουθεί να μιλά δημόσια, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι τον είχε κάνει να δακρύσει. «Δεν πιστεύω ότι μόλις σε έκανα να κλάψεις», του είπε.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ δεν νοσταλγεί καθόλου το late night: «Σαν να μην πίνω δηλητήριο κάθε μέρα»

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ δεν νοσταλγεί καθόλου το late night: «Σαν να μην πίνω δηλητήριο κάθε μέρα»

Τέσσερις μήνες μετά το τέλος του The Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ κάθισε απέναντι από τον Τζίμι Κίμελ και παραδέχτηκε ότι δεν του λείπει καθόλου η καθημερινή ζωή της late-night τηλεόρασης.
THE LIFO TEAM
Η Τζέιμι Λι Κέρτις αποχαιρέτησε δακρυσμένη τον Ρομπ Ράινερ στα Emmy

TV & Media / Η Τζέιμι Λι Κέρτις αποχαιρέτησε δακρυσμένη τον Ρομπ Ράινερ στα Emmy

Λίγες ημέρες μετά το μεταθανάτιο Emmy του για το The Bear, ο Ρομπ Ράινερ τιμήθηκε στην κεντρική τελετή των βραβείων. Η Τζέιμι Λι Κέρτις μίλησε για τον «γενναιόδωρο, καλό και ξεκαρδιστικό» δημιουργό.
THE LIFO TEAM
Emmys So White ξανά: Και τα 12 μεγάλα βραβεία ερμηνείας πήγαν σε λευκούς ηθοποιούς

TV & Media / Emmys So White ξανά: Και τα 12 μεγάλα βραβεία ερμηνείας πήγαν σε λευκούς ηθοποιούς

Παρότι 17 μη λευκοί ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι στις βασικές κατηγορίες ερμηνείας, δεν κέρδισε κανείς. Είναι η πρώτη φορά από το 2021 που και τα 12 μεγάλα βραβεία υποκριτικής καταλήγουν σε λευκούς ηθοποιούς.
THE LIFO TEAM