Είναι το «Tragedy of Macbeth» με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον και τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ η ταινία της χρονιάς;

Είναι το «Tragedy of Macbeth» με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον και τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ η ταινία της χρονιάς; Facebook Twitter
Στο «Tragedy of Macbeth» πρωταγωνιστούν οι Ντένζελ Γουάσινγκτον και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.
0

Σύμφωνα με την περίφημη καλλιτεχνική δεισιδαιμονία, που επιβιώνει ως τις μέρες μας, αν αναφέρεις το όνομα «Μάκβεθ» στο θέατρο, πέρα από τις πρόβες και την παράσταση, αυτό θα σημάνει καταστροφή. Έτσι, όταν οι καλλιτέχνες θέλουν να μιλήσουν για το θρυλικό έργο του Σαίξπηρ, το επικαλούνται ως «that Scottish play».

Ίσως ο φόβος της κατάρας να ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Ίθαν Κοέν αποφάσισε για πρώτη φορά να μη συνοδεύσει τον αδερφό του Τζόελ πίσω από τις κάμερες, όταν εκείνος του ανακοίνωσε ότι θέλει να γυρίσει μια διασκευή της σαιξπηρικής τραγωδίας. 

Αν πιστέψουμε τις πρώτες κριτικές πάντως, το The Tragedy of Macbeth με τον Ντένζελ Γουάσινγκτον και τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ μόνο καταστροφή δεν είναι. Η ταινία, που κυκλοφόρησε το πρώτο της teaser πριν από λίγες μέρες, έκανε την πρεμιέρα της στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, με το score της στο metacritic να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 90.

«Ένα λουκούλειο οπτικό γεύμα που σέβεται το πνεύμα του σαιξπηρικού λόγου, ένας ανατριχιαστικός φιλμικός θρίαμβος που σπάει κόκαλα», γράφει ο Ντέιβ Καλχούν στο Time Out. Για τον Ντέιβιντ Ρούνεϊ του Hollywood Reporter η όψη της ταινίας παραπέμπει στο κιαροσκούρο του Ντράγερ, ενώ για τον Ρόμπι Κόλιν του Telegraph, χωρίς να είναι ακριβώς κάτι καινούργιο, το φιλμ σε καθηλώνει με την «αρχαία δύναμη ενός τελετουργικού».

To teaser παραπέμπει σε μια αχρονική, σχεδόν μυστικιστική κινηματογραφική εμπειρία, με τη ΜακΝτόρμαντ να φαντάζει ιδανική ως Λαίδη Μάκβεθ και να βάζει πλώρη για τέταρτο Όσκαρ, ώστε να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Κάθριν Χέπμπορν. Την ταινία θα δούμε στην χώρα μας στις 14 Ιανουαρίου μέσω της πλατφόρμας του Apple TV+.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nan Goldin: «Είναι το Ολοκαύτωμα στα κινητά μας»

Πολιτισμός / Ναν Γκόλντιν: «Είναι το Ολοκαύτωμα στα κινητά μας»

Το νέο βιβλίο του Μπέντζαμιν Μόζερ επιστρέφει στη βραδιά στην Αρλ όπου η Γκόλντιν χρησιμοποίησε τη μορφή με την οποία επί δεκαετίες κατέγραφε τη δική της κουίρ κοινότητα για μια δημόσια προβολή εικόνων από τη Γάζα.
THE LIFO TEAM
Ναόμι Γουότς στο Σαν Σεμπαστιάν: «Οι μειονότητες δέχονται επίθεση, είναι φρικτό και απαράδεκτο»

Πολιτισμός / Ναόμι Γουότς: «Οι μειονότητες δέχονται επίθεση, είναι φρικτό και απαράδεκτο»

Λίγες ώρες πριν παραλάβει το βραβείο Donostia στο Σαν Σεμπαστιάν, η Ναόμι Γουότς μίλησε για τις ηλικιακές διακρίσεις στο Χόλιγουντ, τον Ντέιβιντ Λιντς και την άνοδο του μίσους. Και εξήγησε γιατί η υπεράσπιση της LGBTQ+ κοινότητας είναι για την ίδια προσωπική υπόθεση.
THE LIFO TEAM
«Γερνάω χωρίς εσένα»: Τα γράμματα δύο queer καλλιτεχνών που δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον

Πολιτισμός / «Γερνάω χωρίς εσένα»: Τα γράμματα δύο queer καλλιτεχνών που δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον

Στο καινούργιο Artforum, δύο γράμματα του Σκοτ Μπέρτον και του Εντουάρντο Κόστα από το 1973 ανοίγουν για λίγο μια σχέση γεμάτη τέχνη, γκόμενους, χρέη, Bowie, Watergate και κάτι πολύ πιο δύσκολο να ονομαστεί: έναν άνθρωπο που εξακολουθεί να θυμάται ποιος είσαι όταν εσύ το έχεις ξεχάσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μπορεί ο Άντριου Σκοτ να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας που κερδίζει Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου;

Πολιτισμός / Μπορεί ο Άντριου Σκοτ να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας που κερδίζει Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου;

Ο Άντριου Σκοτ μπαίνει στην κούρσα των Όσκαρ με έναν ρόλο που μπορεί να γράψει ιστορία. Η ερμηνεία του στο Elsinore, ως Ίαν Τσάρλσον, συζητιέται ήδη ως μία από τις πιο δυνατές της σεζόν.
THE LIFO TEAM
Ντάγκλας Στιούαρτ: Η γκέι ορατότητα δεν έλυσε τη μοναξιά

Πολιτισμός / Ντάγκλας Στιούαρτ: Η γκέι ορατότητα δεν έλυσε τη μοναξιά

Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας μιλά με αφορμή το νέο του βιβλίο για τη φτώχεια που δεν φεύγει ποτέ, τη gay ζωή πριν και μετά τις εφαρμογές γνωριμιών και τη βιομηχανία της πολυτέλειας ως μικρογραφία ταξικής κοινωνίας.
THE LIFO TEAM