Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή

Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Η νεκρόπολη βρίσκεται στη νότια Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη του ποταμού Νείλου. Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Μια ανασκαφή έφερε στο φως τυχαία περίπου 250 τάφους σε βράχους στη νεκρόπολη Al-Hamidiyah κοντά στο Sohag της Αιγύπτου. Οι τάφοι χρονολογούνται από το τέλος του Παλαιού Βασιλείου περίπου το 2200 π.Χ. μέχρι το τέλος της Πτολεμαϊκής περιόδου το 30 π.Χ., σύμφωνα με την Ahram Online.

Αρκετοί τύποι τάφων και λάκοι ταφής είναι σκαλισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα μιας ορεινής όψης, λέει ο Μουσταφά Γουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σε δήλωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Η νεκρόπολη βρίσκεται στη νότια Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη του ποταμού Νείλου.

Μία από τις ταφές περιλαμβάνει έναν κεκλιμένο τάφο με μια ψεύτικη πόρτα και έναν διάδρομο που οδηγεί σε μια στοά. Η πόρτα είναι χαραγμένη με ιερογλυφικά που απεικονίζουν τον κάτοικο του τάφου να σφάζει ζώα για θυσίες, ενώ τον θρηνούν κάνοντας προσφορές.

«Δεδομένου του μικρού τους μεγέθους σε σύγκριση με τους τάφους που προορίζονται για βασιλείς και άρχοντες, οι οποίοι είναι μεγάλου μεγέθους, αυτοί οι τάφοι μπορεί να ανήκουν  σε κοινούς ανθρώπους», λέει ο ιστορικός Bassam al-Shamaa. "Αυτό παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων εκείνη την εποχή."

Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφικές εργασίες στη νεκρόπολη ανακάλυψαν πολλά κεραμικά και άθικτα αγγεία. Μερικά από τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην καθημερινή ζωή, ενώ άλλα, γνωστά ως αναθηματικές μινιατούρες, κατασκευάστηκαν για την τελετή της κηδείας.

Η ομάδα βρήκε επίσης απομεινάρια από στρογγυλό μεταλλικό καθρέφτη, ανθρώπινα και ζωικά οστά, μικρά αγγεία, αγγεία, θραύσματα αμφορέων που χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο της Αιγύπτου (περίπου 664 έως 332 π.Χ.), και κομμάτια ταφικών πλακών από ασβεστόλιθο που χρονολογούνται στην Έκτη Δυναστεία (γ. 2345 έως 2181 π.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι αναμένουν να βρουν περισσότερους τάφους στο χώρο καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη τεκμηριώσει περισσότερους από 300 τάφους στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία κοντά στις αρχαίες πόλεις Aswan και Abido.

Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Η χρήση του τόπου ταφής εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 χρόνια, ξεκινώντας από την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου, η οποία περιελάμβανε τον Φαραώ Χούφου, οικοδόμο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Οι τελευταίες ταφές πιθανότατα συνέβησαν γύρω από το χρόνο του θανάτου της Κλεοπάτρας το 30 π.Χ., που σηματοδότησε το τέλος της Πτολεμαϊκής δυναστείας.

Η νεκρόπολη Al-Hamidiyah πιστεύεται ότι ήταν ο τελικός χώρος ανάπαυσης για ηγέτες και αξιωματούχους της πόλης Akhmim, ένα από τα πιο σημαντικά διοικητικά κέντρα στην αρχαία Αίγυπτο. Η πόλη Akhmim ήταν το σπίτι της λατρείας του Min, ενός θεού της γονιμότητας και της σεξουαλικότητας που συνδέθηκε επίσης με την έρημο, σύμφωνα με το Ancient Egypt Online. Τα ευρήματα που έγιναν στον ιστότοπο ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές ανακαλύψεις σε αρχαιολογικούς χώρους που συχνά παραβλέπονται, σημειώνει το Al-Monitor.

Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Αίγυπτος: Μια ανασκαφή φέρνει στο φως 250 τάφους κοινών θνητών και σημάδια από την καθημερινή ζωή Facebook Twitter
Φωτο: EPA/Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ