«Οργή» στην Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

«Οργή» στην Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν Facebook Twitter
EPA
0

Την αιχμηρή, φραστική αντεπίθεση της Τουρκίας προκάλεσε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.  

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς να κατονομάζει τον Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε εμμέσως την Ουάσινγκτον για λαϊκισμό, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγη ώρα μετά την δήλωση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ που αναγνώρισε την γενοκτονία από οθωμανικές δυνάμεις το 1915. 

«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα, από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία ενάντια στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

«Απορρίπτουμε απολύτως αυτή τη δήλωση, που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό», καταλήγει ο Τσαβούσογλου.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε εκδηλώσεις μνήμης στις ΗΠΑ για τους νεκρούς Αρμένιους. «Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του», πρόσθεσε. 

Η δήλωση του κ. Μπάιντεν, για τα 106 χρόνια την σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής του για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έναν πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφοροποιείται επίσης από τους προκατόχους του, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να συγκρουστούν με μια χώρα στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΗΠΑ ΚΙΝΑ

Διεθνή / Οι επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης ζητούν συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας για την ΑΙ ενόψει της συνάντησης Τραμπ–Σι

Στο δείπνο του Λευκού Οίκου, όπου Τραμπ και Σι θα έχουν στο ίδιο τραπέζι τους ισχυρότερους παίκτες της Silicon Valley, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας συμφωνίας που όλοι θεωρούν σχεδόν αδύνατη
THE LIFO TEAM
Ο Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ έσπευσαν στο πλευρό της Σίντι Κρόφορντ μετά τον θάνατο του γιου της

Διεθνή / Ο Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ έσπευσαν στο πλευρό της Σίντι Κρόφορντ μετά τον θάνατο του γιου της

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ φωτογραφήθηκαν να φτάνουν στο σπίτι της Κάια Γκέρμπερ στο Λος Άντζελες, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 27χρονου Πρίσλεϊ Γκέρμπερ. Ο Κλούνεϊ και ο Ράντι Γκέρμπερ, πατέρας του Πρίσλεϊ, είναι στενοί φίλοι εδώ και δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Αλβανία: Σύλληψη της επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών – Σε κατ’ οίκον περιορισμό η Βλόρα Χισένι

Η έρευνα της ειδικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς εξετάζει, μεταξύ άλλων, πιθανή διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών και χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ Β' ΓΑΖΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο βασιλιάς της Ιορδανίας για την στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Γάζα: «Έχουν επιλέξει την αδράνεια»

«Αν το διεθνές δίκαιο μπορεί να αγνοείται επί δεκαετίες, τι αξία έχει;», διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM