Ομάδα Wagner: Οι Ρώσοι μισθοφόροι δέχθηκαν μήνυση για αποτρόπαιο φόνο και βασανιστήρια με σφυρί

Ομάδα Wagner: Οι Ρώσοι μισθοφόροι δέχθηκαν μήνυση για αποτρόπαιο φόνο και βασανιστήρια με σφυρί Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέθεσαν μήνυση στη Ρωσία εναντίον μισθοφόρων της ομάδας “Wagner” για τον ιδιαίτερα βίαιο φόνο ενός Σύρου το 2017, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να τραβήξουν την προσοχή σε αυτή την οργάνωση που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο.

«Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά μια τέτοια διαδικασία από τους συγγενείς ενός Σύρου θύματος εναντίον Ρώσων υπόπτων» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις ΜΚΟ – το Συριακό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Ελευθερίας του Λόγου (SCM), η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και η ρωσική οργάνωση Memorial.

Οι ΜΚΟ αναφέρουν ότι εντόπισαν «και παρείχαν αποδείξεις» ότι άνδρες της Wagner βασάνισαν και αποκεφάλισαν έναν φερόμενο λιποτάκτη του συριακού στρατού το 2017.

«Η προσφυγή αυτή είναι σημαντική διότι δεν αφορά ένα μόνο έγκλημα, αλλά μια αλυσίδα ατιμωρησίας», επεσήμανε το στέλεχος της Memorial Αλεξάντρ Τσερκασόφ.

Η προσφυγή κατατέθηκε στην Επιτροπή Ερευνών, τη ρωσική υπηρεσία που αναλαμβάνει να εξετάζει ποινικές υποθέσεις, η οποία τώρα πρέπει να την ελέγξει και να αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις.

Το βίντεο του φόνου δημοσιεύθηκε το 2018 από την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaia Gazeta. Σε αυτό φαίνονται άνδρες που μιλούν ρωσικά να χτυπούν το θύμα με ένα σφυρί και στη συνέχεια να το διαμελίζουν, ενώ μετά του ρίχνουν βενζίνη και τον καίνε την ώρα που το κεφάλι του κρέμεται από έναν πάσαλο.

«Ατιμωρησία»

Η Wagner, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουκρανία, δεν έχει νομική υπόσταση στη Ρωσία όπου απαγορεύονται οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Όμως η παρουσία μισθοφόρων της έχει καταγραφεί στη Συρία, τη Λιβύη στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αλλά και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου ενεργούν ως «εκπαιδευτές».

Η προσφυγή κατατέθηκε εκ μέρους της οικογένειας του Μοχάμαντ Α. Όμως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ασκηθούν ποινικές διώξεις, καθώς η ρωσική δικαιοσύνη αποφεύγει να ερευνά εγκλήματα των Ρώσων στρατιωτών.

Μια πρώτη προσφυγή που είχε καταθέσει το 2020 η Novaia Gazeta για το περιστατικό δεν προχώρησε.

«Δυστυχώς έχουμε τεράστια αρνητική εμπειρία σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τις υποθέσεις στη Ρωσία», εξήγησε ο Τσερκασόφ.

Ωστόσο ο Ίλια Νοβίκοφ, ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων, διαβεβαιώνει ότι η Μόσχα δεσμεύεται από το ρωσικό δίκαιο να ερευνήσει εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν Ρώσοι στο εξωτερικό. Όμως «η Επιτροπή Έρευνας δεν ξεκίνησε καμία διαδικασία για την υπόθεση», αν και διέθετε πληροφορίες εδώ και ένα χρόνια, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής οι άνδρες της Wagner έχουν καταφέρει να γλιτώσουν τις διώξεις, όμως ο φερόμενος χρηματοδότης της οργάνωσης, ο επιχειρηματίας Εβγκένι Πριγκόζιν που θεωρείται φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες του έχουν επιβάλει κυρώσεις. Παράλληλα καταζητείται από το FBI.

Ο Πριγκόζιν αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε ρόλο στη Wagner. Όμως για τις τρεις ΜΚΟ δεν υπάρχει αμφιβολία: η Wagner «αποτελείται από Ρώσους μαχητές που δουν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας» και «εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων» στη Συρία και αλλού.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM