Την Τρίτη η τελική λίστα με τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα

Την Τρίτη η τελική λίστα με τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αύριο, Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Δευτέρας, κυβερνητικές πηγές για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.


«Με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες, ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, θα οριστικοποιηθεί αύριο μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε.» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από το Μαξίμου.

Νωρίτερα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα. Όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. 

Νew York Times: Δύο οι λίστες της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων σε 47 έως 54 χώρες

Οι New York Times επικαλέστηκαν σήμερα προσχέδια από τις λίστες, από όπου προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται δύο πιθανές λίστες με χώρες από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια από 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην ανοίξει τα σύνορά της για τις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου, επικαλούμενη την αποτυχία των ΗΠΑ στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι χώρες στις δύο λίστες έχουν επιλεγεί ως «ασφαλείς», με βάση έναν συνδυασμό επιδημιολογικών κριτηρίων. Ένας από τους κρίσιμους δείκτες είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος νέων μολύνσεων - 16 άτομα ανά 100.000 κατοίκους
με βάση τα αθροιστικά, ημερήσια στοιχεία σε βάθος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η μία λίστα περιλαμβάνει 47 κράτη που έχουν ρυθμό μετάδοσης χαμηλότερο από την ΕΕ, και η άλλη 54 χώρες, με εφτά επιπλέον κράτη που έχουν ελάχιστα μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (έως 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί για τα 27 κράτη μέλη, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου και έκτοτε έχουν ανανεωθεί δύο φορές. Την 1η Ιουλίου θα έληγαν αλλά όπως φαίνεται θα υπάρξουν εκ νέου περιορισμοί.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM