Είναι παντού, στα ταχυφαγεία, στα σούπερ-μάρκετ, στις καντίνες, στις ταβέρνες και στα καλά εστιατόρια...
Είναι παντού, στα ταχυφαγεία, στα σούπερ-μάρκετ, στις καντίνες, στις ταβέρνες και στα καλά εστιατόρια...

 

Η ρόκα-παρμεζάνα αποτελεί επισήμως παρελθόν! Η σαλάτα που σηματοδότησε μια ολόκληρη δεκαετία, που παραμέρισε τη χωριάτικη μέχρι και σε ακριτικά ταβερνάκια, που ενόχλησε με την «ξενόφερτη δηθενιά» της, παραχωρεί και επισήμως πλέον τη θέση της στη σούπερ θρεπτική σαλάτα που αυθαίρετα ονομάζουμε «Μία με απ' όλα».

 

Ανακάλυψα τη κορωνίδα αυτής της «Μία με απ' όλα» σαλάτας στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης και η σύνθεσή της δεν την κάνει απλώς ένα πανέμορφο πιάτο, έναν πίνακα με πανέμορφα χρώματα αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό φαγητό της δεκαετίας που διανύουμε...


Είναι παντού, στα ταχυφαγεία, στα σούπερ-μάρκετ, στις καντίνες, στις ταβέρνες και στα καλά εστιατόρια, φορτωμένη με κάθε είδους λαχανικά (συνήθως φρέσκα αλλά και βραστά, ελαφρά σοταρισμένα ή ψητά), σωστά βρασμένα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα), ελληνικά νόστιμα τυριά (γραβιέρες και νησιώτικα κατσικίσια, μικρής παραγωγής), δημητριακά (στάρι, νιφάδες βρώμης, φαγόπυρο), ψαράκια, θαλασσινά ή κρεατικά, αρωματικά (άνηθος, μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος, μάραθος), ελαιόλαδο και βινεγκρέτ από αρωματικά ξίδια κι ενδιαφέρουσες μουστάρδες. Ελίτσες, κάππαρη, σταφίδες, καππαρόφυλα και παξιμάδια, κρεμμυδάκια και κομματάκια φρούτων, όλα χωρούν στη σαλάτα που δικαίως θεωρείται ένα πλήρες γεύμα.


Ανακάλυψα τη κορωνίδα αυτής της «Μία με απ' όλα» σαλάτας στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης και η σύνθεσή της δεν την κάνει απλώς ένα πανέμορφο πιάτο, έναν πίνακα με πανέμορφα χρώματα αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό φαγητό της δεκαετίας που διανύουμε: φρέσκο, θρεπτικό και νόστιμο, με τα πρωτότυπα υλικά να κλείνουν το μάτι στη καινούργια τάση, «λίγο και καλό φαγητό»! Η συγκεκριμένη σαλάτα περιέχει μπρόκολο, κουνουπίδι, βιολογικό σιτάρι, κίτρινη κολοκύθα και μοσχοσίταρο. Και δεν πειράζει αν δεν ξέρεις τι είναι το μοσχοσίταρο, το δημιουργικό φαγητό πλέον σε καλεί να προβληματιστείς, να ενημερωθείς, να γευθείς ντόπια υλικά που ξεχάστηκαν μέσα στην παγκοσμιοποίηση της γεύσης, να ξεκολλήσεις από τα τετριμμένα και να ανοίξεις τους γευστικούς σου ορίζοντες σε έναν καινούργιο, θαυμαστό κόσμο γεύσης...


Άλλα εστιατόρια που σερβίρουν εξαιρετικές σαλάτες είναι το εστιατόριο στο ξενοδοχείο «Athens Gate» (φάβα με χταποδάκι και καππαρόφυλλα), ο Μελίλωτος στην Καπνικαρέα, το Ombra στο Ν. Ψυχικό (με γαρίδες και σος πορτοκαλιού), το Nice 'n' Easy, το Magaze (με φιλέτο κοτόπουλο, τοματίνια, καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης, γραβιέρα και πολύχρωμες πιπεριές με σος μελιού), το Mama Roux (χούμους από ρεβίθια με ρόδι), φυσικά το χορτοφαγικό Avocado, το Rosebud στη Σκουφά και πόσα ακόμα...

 

ΥΓ.: Το μοσχοσίταρο (που το συναντάς ως fenugreek στις ξένες συνταγές) είναι ο ελληνικός... σανός, ένα υλικό που λατρεύουν να χρησιμοποιούν διεθνώς οι σύγχρονοι σεφ, ένα από τα αρωματικά συστατικά του μείγματος που χρησιμοποιείται στο πάστωμα του παστουρμά. Γνωστό και ως τριγωνέλλα ή τριγωνίσκος, φημίζεται από την αρχαιότητα για τις θρεπτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα και τα σπόρια του, για να αρωματίσουν όχι μόνο σαλάτες αλλά και κρεατικά, σούπες κ.λπ...