Μετακόμισα από το κέντρο της Αθήνας όπου ζούσα, γιατί ήθελα ένα σπίτι με κήπο. Είχα ανάγκη να μπορώ να έχω λουλούδια, να πατάω στο χώμα όταν ανοίγω την πόρτα του σπιτιού μου, να μπορούν τα παιδιά μου να έχουν αυλή.
Μετακόμισα από το κέντρο της Αθήνας όπου ζούσα, γιατί ήθελα ένα σπίτι με κήπο. Είχα ανάγκη να μπορώ να έχω λουλούδια, να πατάω στο χώμα όταν ανοίγω την πόρτα του σπιτιού μου, να μπορούν τα παιδιά μου να έχουν αυλή.

 

 • Μένω στην Κηφισιά, στην περιοχή του Κεφαλαρίου. Μένω σ' έναν ήσυχο δρόμο με τα παιδιά μου, τον σκύλο και τη γάτα μας.

 

 • Ζω στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια. Νιώθω πια ότι είμαι Κηφισιώτισα, ξέρω τα προβλήματα της περιοχής μου και με πολλούς κατοίκους της περιοχής χαιρετιόμαστε σαν φίλοι – αίσθηση παλιάς γειτονιάς. Έχω πλέον τα αγαπημένα μου στέκια, τα μαγαζιά που ψωνίζω είναι συγκεκριμένα.

 

 • Μετακόμισα από το κέντρο της Αθήνας όπου ζούσα, γιατί ήθελα ένα σπίτι με κήπο. Είχα ανάγκη να μπορώ να έχω λουλούδια, να πατάω στο χώμα όταν ανοίγω την πόρτα του σπιτιού μου, να μπορούν τα παιδιά μου να έχουν αυλή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη και την απρόσωπη ζωή της Αθήνας δεν τη χώνεψα ποτέ και δεν έχω καμία λατρεία στο μπετόν. Στην Κηφισιά δεν έχω την αίσθηση ότι ζω σε μια αδιάφορη μεγαλούπολη.

 

Μια βόλτα με τα πόδια ως την πλατεία Κεφαλαρίου σού δίνει το στίγμα της περιοχής. Μπορείς να δεις μαγαζιά, παλιά σπίτια αλλά και σύγχρονα. Άλλα καλόγουστα και άλλα που κατασκευάστηκαν για να υποδεικνύουν την οικονομική δύναμη των ιδιοκτητών τους.

 

 • Έχουμε όμορφα σπίτια, δρόμους με δέντρα και άφθονο πράσινο, ησυχία. Παλιά ξενοδοχεία της περιοχής αναπαλαιώθηκαν και χρησιμοποιούνται ως τράπεζες ή γραφεία εταιρειών. Λατρεύω το πάρκο που βρίσκεται στην πλατεία Κεφαλαρίου, όπου τα παιδιά παίζουν ξέγνοιαστα.

 

 • Μου αρέσει η πλατεία Κεφαλαρίου, έχει ζωή. Όταν θέλω να περπατήσω, πάω με τα πόδια ως την Πολιτεία. Σ' αυτήν τη βόλτα περνάω από τον περιπτερά και χαιρετιόμαστε, από το φαρμακείο που ξέρω όλη την οικογένεια που το έχει και φτάνω κάπου που κοιτάω την πόλη από ψηλά.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

 

 • Ψωνίζω σε σούπερ-μάρκετ στην περιοχή μου, ελληνικό και όχι αλυσίδα πολυεθνικής. Παλιότερα, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, πηγαίναμε στη λαϊκή της περιοχής μας. Σήμερα δεν έχω αυτή την πολυτέλεια χρόνου. Η Κηφισιά έχει καταπληκτική αγορά, με μαγαζιά όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Έχει έντονη ζωή με μπαρ, καφετέριες και σινεμά. Λατρεύω τη Χλόη και την Μπομπονιέρα, δυο υπέροχα θερινά σινεμά. Πολύ συχνά παίρνουμε με τα παιδιά μου μια άμαξα με αλογάκι και κάνουμε τον γύρο της περιοχής. Από τα πιο γραφικά στοιχεία που, ευτυχώς, έχουν διασωθεί.

 

 • Μια βόλτα με τα πόδια ως την πλατεία Κεφαλαρίου σού δίνει το στίγμα της περιοχής. Μπορείς να δεις μαγαζιά, παλιά σπίτια αλλά και σύγχρονα. Άλλα καλόγουστα και άλλα που κατασκευάστηκαν για να υποδεικνύουν την οικονομική δύναμη των ιδιοκτητών τους. Τραγική ειρωνεία βέβαια, αφού και τα παλιά αρχοντικά κάποτε κάποιοι ισχυροί τα είχαν και τώρα ρημάζουν.

 

 • Το ξενοδοχείο «Πεντελικόν», το πρώην ξενοδοχείο «Απέργη» που σήμερα στεγάζει τη Eurobank, η βίλα «Κυβέλη», το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, είναι από το ομορφότερα δείγματα αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Η Κηφισιά είναι ακόμα γεμάτη από όμορφα, παλιά κτίρια, όσα γλιτώνουν από την «αξιοποίηση» των εργολάβων.

 

 • Κορυφαίο κτίριο που δεσπόζει στην είσοδο της Κηφισιάς είναι η βίλα «Καζούλη». Για το κτίριο αυτό που κατασκευάστηκε πριν από 100 περίπου χρόνια και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του το 1952 υπάρχουν πολλές ιστορίες. Γνώρισε πολλές δόξες και φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες, όπως ο Φαρούκ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, και ο βασιλιάς Γεώργιος, αλλά χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της Κατοχής ως φρουραρχείο των Ες Ες και ως κρατητήριο. Οι φήμες λένε ότι είναι στοιχειωμένο και τα βράδια από τα υπόγειά του ακούγονται κραυγές όλων αυτών που βασανίστηκαν.

 

Βίλα «Καζούλη».
Βίλα «Καζούλη».

 

 • Ζήσαμε όλοι μεγάλη αγωνία με τις πυρκαγιές που είχαν φτάσει δυο βήματα από τα σπίτια μας τον Αύγουστος του 2007, αν θυμάμαι καλά. Μεγάλη δασική καταστροφή. Πήρα τον γιο μου μαζί και φτάσαμε αρκετά κοντά στη φωτιά. «Κοίτα τι κάνουν οι άνθρωποι» του είπα.

 

 • Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Μαρινέλλα, είναι κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής. Εδώ θα βρεις από πρώην αριστοκράτες μέχρι στελέχη πολυεθνικών, αλλά και παλιούς Κηφισιώτες, απλούς ανθρώπους. Ο αγαπημένος μου είναι ο βοσκός που επιμένει να κατεβάζει το κοπάδι του από την Πολιτεία ως το Κεφαλάρι! Τα παιδιά μου τρελαίνονται μ' αυτόν.

 

 • Θα ήθελα να σταματήσει το κακό με τα παλιά σπίτια που τα αφήνουν και ρημάζουν... να έχουμε περισσότερες παιδικές χαρές. Η Κηφισιά μπορεί να αξιοποιήσει επίσης περισσότερο τα πάρκα της.

 

 • Συνδυάζω τη γειτονιά μου με το τραγούδι «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα. Τι όμορφο και νοσταλγικό!

 


 

Info: H κ. Παναγοπούλου ασχολείται με τον πολυχώρο «Χυτήριο» στο Γκάζι. Αυτό το καλοκαίρι φιλοξενεί στην αυλή του εκθέσεις, μουσικές βραδιές αλλά και την παράσταση Bam Bam σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, η οποία θα ταξιδέψει και εκτός Αθηνών.